Boris Macko Kultúra

Ukážka starých zvykov dolnozemských Slovákov: Lučenec zažil detskú svadbu

Vďaka Novohradskému múzeu mohli obyvatelia nášho mesta spoznať starobylé svadobné zvyky Slovákov z mesta Kovačica v Srbsku. To bol hlavný cieľ podujatia Detská svadba, ktoré sa konalo v stredu podvečer.

Ilustračný obrázok k článku Ukážka starých zvykov dolnozemských Slovákov: Lučenec zažil detskú svadbu
Foto: Boris Macko / Zdroj: Dnes24.sk

„Takýmto spôsobom sa hrávali malé deti na dedinách a spríjemňovali tým nedeľné popoludnia starším ľuďom, sediacim na priedomí,“ vysvetlila etnologička NMG Emília Mázorová, ktorá bola organizátorkou akcie. s tým, že súčasťou podujatia bolo aj pozývanie na svadbu, vinše starejšieho a oddávača, tanec s mladuchou či káčerov tanec, ako aj tanec s metlou a svadobné piesne.

V programe vystúpili deti Slovákov žijúcich v Srbsku, vysťahovalcov aj z regiónu Novohrad. Tí takmer 300 rokov zachovávajú tradície a slovenský jazyk.

Ďalšou časťou podujatia bol ďalší, tentoraz symbolický sobáš medzi slovenským regiónom Novohrad a srbským krajom Banát. „Ženích je dokonca priamym potomkom Mateja Csányiho, prvého vysťahovalca z Novohradu, ktorý sa v roku 1745 usídlil na Dolnej zemi,“ dodala Mázorová.

Podľa nej boli voľakedy podobné zvyky bežné aj v dedinách na území terajšieho Slovenska. „Sú o tom indície a ústne zmienky. U nás sa však nezachovali,“ uzavrela Mázorová.

Foto: Novohradské múzeum a galéria

Detská svadba v Lučenci
7
Galéria
Foto: Boris Macko
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM