Ľubomíra Karmanová Iné športy

Úspešná premiéra judistov: Dalibor Strmeň (12) vybojoval majstrovský titul

Prvé účinkovanie mladých judistov na Majstrovstvách stredoslovenského kraja dopadlo nad očakávania. Sedemčlenná výprava priniesla domov 6 medajlí a majstrovský titul.

Ilustračný obrázok k článku Úspešná premiéra judistov: Dalibor Strmeň (12) vybojoval majstrovský titul
Zdroj: Dnes24.sk

Mladí judisti ročníku 2003 a 2004, lučeneckého KATSUDO clubu, po prvý krát účinkovali na majstrovskom podujatí. O titul majstra stredoslovenského kraja v Martine sa pobili veľmi úspešne. Siedmi členovia výpravy sa domov vrátili so šiestimi medajlami a titulom Majster kraja.

Majstrovský titul

V kategórii do 42 kg získal majstrovský titul Dalibor Strmeň. „Na majstrovskom podujatí bol po prvý krát. Veľmi ma teší, že sme to hneď vytiahli do titulu,“ teší sa z úspechu svojho zverenca tréner Robo Rác. „Prvý zápas bol ľahší, ale ten druhý to už bolo ťažšie,“ prezradil mladý majster Dalibor. Na majstrovský zápas sa poctivo pripravoval. Trénuje tri krát do týždňa a snaží sa zo seba vydať čo najviac.

„Veľmi sa snažím. Myslím, že sa to teraz na Majstrovstvách kraja ukázalo. Som rád, že moje úsilie stálo za to,“ hovorí mladý judista. Nadšenie neskrýva ani hrdá mamina Henrieta. „Mám z toho veľkú radosť a snažím sa ho podporovať, byť na každom zápase. Je to namáhavé, niekedy sa na turnaji dostane na rad až podvečer, takže sa snažím byť stále s ním.“

Raz olympionikom

Podpora rodičov, starých rodičov a trénera motivuje Dalibora k čo najlepším výkonom. S judom to mladý majster kraja myslí naozaj seriózne. „Chcel by som sa dostať na olympiádu,“ neskrýva svoje ambície talentovaný športovec. K jasnému cieľu si už začína formovať aj cestu a tak po skončení základnej školy by rád putoval do Dukly Banská Bystrica.

Judo mladému športovcovi učarovalo pred štyrmi rokmi a od vtedy má jasný cieľ. S dobrým športovým výkonom a zodpovednému prístupu sa ho snaží motivovať aj tréner s dlhoročnými skúsenosťami.

„Snažím sa v mojich zverencoch pestovať zodpovednosť. Učím ich, že techniky z juda nesmú používať pri konfliktoch. Tie sa musia naučiť slovne urovnať. Všetko je to o disciplíne. Moji chlapci poznajú zásady juda a sú disciplinovaní, takže do konfliktov sa nedostávajú,“ tvrdí tréner.

„Už sa mi stalo, že som sa dostal do konfliktnej situácie. Podarilo sa mi to uhovoriť. Ale keby som videl, že niekomu ubližujú, isto by som pomohol,“ hovorí mladý športovec. Judo mu dalo nielen zdravý životný štýl a zdravé sebavedomie, ale tiež poslušnosť a rešpekt voči autoritám, ako sám tvrdí, odkedy je judista, dokonca viac pomáha doma rodičom. To potvrdila aj mamina. „Je poslušný a keď treba rád mi pomôže. V škole sa dobre učí,“ prezradila na svojho syna.

Majstrovský titul putoval do Lučenca
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM