Dávid Hrdý Rôzne

Útoky agresívnych psov: Novela o zodpovednosti majiteľov neprešla

Na jeden až päť rokov väzenia by si podľa navrhovanej novely išiel sadnúť majiteľ psa, ktorý by napadol iného človeka. Podstatou novely mala byť priama zodpovednosť majiteľa zvieraťa za jeho konanie. Novela Trestného zákona neprešla.

Ilustračný obrázok k článku Útoky agresívnych psov: Novela o zodpovednosti majiteľov neprešla
Zdroj: Webnoviny.sk

Podľa predkladateľa novely Andreja Hrnčiara by mal byť každý majiteľ zodpovedný za svoje zviera. Návrh bol formulovaný tak, že trestom odňatia slobody by sa mal potrestať majiteľ psa, ktorý ako zodpovedná osoba poruší zákonnú povinnosť pričom dôsledkom je pohryzenie alebo poranenie inej osoby. A to za predpokladu, že nebol k útoku vyprovokovaný. Prísnejšie tresty by boli v prípade poranenia viacerých osôb či ujme na zdraví alebo smrti chránenej osoby. Tu by hrozilo majiteľovi 1 až 5 rokov väzenia.Ďalšia navrhovaná sadzba bola odňatie slobody na šesť mesiacov. A to v prípade ak pes bez predošlého vyprovokovania by napadol spoločenské alebo hospodárske zviera.

Novelu, ktorú predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva podľa Hrnčiara rieši iba chov a držanie psov. Absentuje však trestanie nezodpovedných majiteľov. Práve preto je podľa neho táto novela plošne ignorovaná. „Robili sme prieskum medzi 12 000 respon­dentmi. Z neho vyšlo, že 93 percent chovateľov nemá vedomosti o existencii chovateľskej legislatívy, päť percent má obmedzené poznatky a iba dve percentá vedia, že nejaká legislatíva existuje. Je to preto, že ľudia nie sú za svoje správanie postihnuteľní napríklad ako vodič motorového vozidla, “ povedal Hrnčiar.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM