Ľubomíra Karmanová Správy

Už onedlho pribudnú do zvieracej rodiny lučeneckého parku noví členovia: Môžete si ich dokonca aj adoptovať

Zvieracia rodina v mestskom parku, ktorá sa teší zo strany návštevníkov, hlavne tých menších, veľkej obľube sa dočká prírastku. Nových obyvateľov pribudne hneď niekoľko a ak sa vám zapáčia, môžete si ich kľudne aj adoptovať.

Ilustračný obrázok k článku Už onedlho pribudnú do zvieracej rodiny lučeneckého parku noví členovia: Môžete si ich dokonca aj adoptovať
Zdroj: TASR

Už budúci týždeň v utorok pribudnú do mestského parku v Lučenci prvé dva úle, ktoré by sa mali stať základom novej mestskej včelnice. Za týmto nápadom stojí niekoľko organizácií. „Naše združenie kRaj otvorilo vzdelávaciu včelnicu v Kokave nad Rimavicou, kde realizujeme zážitkový program pre školy a širokú verejnosť od roku 2013. V roku 2014 nás oslovila ZŠ M.R.Štefánika so záujmom o včelársky krúžok,“ informoval David Turčáni, o OZ Včelí kRaj.

Z tejto iniciatívy bolo ďalším logickým krokom umiestniť včely aj v Lučenci pre účely krúžku, no nezostalo len pri tom. „Chceli sme to posunúť ešte ďalej a vytvoriť mestskú včelnicu, kde ľudia vidia priamy vzťah medzi opeľovaním a jeho významom pre mesto a krajinu,“ podotkol Turčáni. Spojením s ďalšími organizátormi dostal projekt celoslovenský rozmer a Lučenec sa tak zaradil medzi štyri mestá na Slovensku, kde sa zrealizuje nápad pod názvom „Adoptuj si včelu“.

„Aj Lučenčania majú možnosť podporiť tento projekt ktorý realizujeme spolu s Greenpeace Slovensko a Živica a symbolicky si adoptovať včielku a tak pomôcť rozvíjať projekt. "Adopcia“ je možná cez stránku http://www.adoptujsivcelu.sk/. Peniaze idú priamo na realizáciu projektu – na vybavenie včelnice, náradie a iné pomôcky," vysvetľuje jeden z organizátorov.

Ako ďalej dodal, adopciou sa stávate súčasťou celého projektu. Podporíte finančne dobrú vec a výsledok vidíte v praxi. Vďaka finančnej podpore sa reálne úle umiestnia. Viac o projekte, ale aj samotných včielkach, či ochutnať výborný čaj s medom môžete aj na piknikiáde, ktorá sa uskutoční už onedlho. Tento projekt nemá financie z verejných, alebo štátnych zdrojov, je to projekt zdola, priamo od ľudí, so snahou poukázať na aktuálne problémy životného prostredia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM