Ľubomíra Karmanová Kultúra

V Lučenci budete môcť zažiť pravú fašiangovú veselicu: Pripravte sa na fajnoty, po ktorých sa budete len tak oblizovať

Ukončenie fašiangového obdobia plesov, bálov a zábav sa v našich tradíciách viaže s pochovávaním basy. Tú lučenskú môžete vyprevadiť už cez víkend, no predchádzať smútočnej rozlúčke bude poriadna zábava a 40 dňový pôst v Lučenci začne tými najchutnejšími dobrotami.

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci budete môcť zažiť pravú fašiangovú veselicu: Pripravte sa na fajnoty, po ktorých sa budete len tak oblizovať
Zdroj: TASR

Tradičné ukončenie fašiangového obdobia plesov, bálov a zábav a začiatok 40 dňového pôstu sa bude niesť v duchu tradícií. Rozlúčka s basou a jej pochovávanie pod taktovkou folklórnych súborov z regiónu pripomenie záver plesovej sezóny. „Rituálu pochovávania basy bude predchádzať bohatý folklórny program,“ podotkol Stanislav Spišiak z referátu kultúry.

Na štyridsať dňový pôst sa Lučenčania môžu pripraviť poslednou hostinou. Návštevníkov totiž čaká pravá slovenská zabíjačka. Súčasťou podujatia je aj IV. Klobásová ofenzíva. „Počas dňa budete môcť ochutnať čerstvé zabíjačkové špeciality, či zakúpiť si priamo na zabíjačke mäsové produkty. Peknou tradíciou sa stalo aj to že súťažiaci klobásovej ofenzívy odovzdajú časť klobás a všetci návštevníci ich spoločne zjedia!,“ doplnil Spišiak.

Klobásová ofenzíva je už obľúbená súťaž družstiev vo výrobe klobás a súťaž jednotlivcov o najlepšiu doma urobenú klobásku. „Kolorit podujatia doplní aj remeselnícky jarmok. Veľmi radi privítame ľudí v štýlovom krojovanom odeve, alebo štýlovými doplnkami ku oblečeniu s krojovaným motívom,“ vyzval Spišiak.

Na podujatí vystúpi FS Ipeľ z Lučenca, FS Úvrať z Poltára a detský folklórny súbor RADOSŤ z Lučenca, o deti sa postará Centrum voľného času MAGNET a ich hry a aktivity pre najmenších. Podujatie sa uskutoční za každého počasia 7. februára od 8.00 hod. na Mestskej tržnici.

„Našim fašiangom bude predchádzať veselý detský fašiangový sprievod v maskách ulicami mesta v piatok 5. februára o 15.00 hod. Sprievod pôjde od Divadla B. S. Timravy po Masarykovej ulici, Vajanského ulici s cieľom na Mestskej tržnici. Pre účastníkov sprievodu bude nachystany teply čaj a malá sladká odmena,“ dodal Spišiak na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM