Boris Macko Iné športy Šport

V Lučenci možno rastie nový Sagan. Marek (9) slávneho cyklistu dokonca predbehol

O tom, že športovci robia svojej krajine a mestu obrovskú reklamu niet pochýb. Dôkazom je aj mladý lučenecký trialista s európskymi aj svetovými úspechmi!

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci možno rastie nový Sagan. Marek (9) slávneho cyklistu dokonca predbehol
Zdroj: NovoCK TRIAL Lučenec

Nielen Lučenec, ale aj Slovensko zviditeľňuje malý cyklotrialista Marek Nagy z NovoCK TRIAL. Deväťročný chlapec už teraz patrí medzi špičku v kategórii poussin. V septembri vybojoval zlato v Európskom pohári, ktorý v dvoch kolách prebiehal v Anglicku a Rakúsku. Na ostrovoch získal len dva trestné body a v Rakúsku si tiež počínal vynikajúco a vyhral. Preteky dokončil aj napriek preseknutej pneumatike. Tomuto úspechu predchádzal triumf na Svetovom pohári v rakúskom Vöcklabrucku 30. – 31.7. 2016.

„Aj Peter Sagan začínal v cyklistike trialom. Práve on je pre deti veľkým vzorom. Na Detskej tour Petra Sagana decká prekvapil, dokonca im robil predjazdca. Pred cieľom zastal a nechal môjho syna, nech ho predbehne. Bol to pre neho veľký zážitok,“ hovorí o pekných okamihoch otec malého šampióna Štefan Nagy. Snahu malého cyklistu ocenil pri nedávnej návšteve nášho mesta aj prezident Andrej Kiska.

No ako v každom športe, aj tu je to neraz aj o slzách a odriekaní. Nečudo, pre trialistov sú výzvou kamene, strmé zrázy, popadané stromy, ale aj rôzne umelé prekážky na tratiach. „Neraz je to o slzách a sklamaní, ak sa niečo nepodarí, na druhej strane je to aj o radosti z malých pokrokov. Tie navonok nevidno, ale rodičia a tréneri detí ich vnímajú,“ vysvetlil Štefan Nagy.

Aj on prináša pre Marka aj mladšieho syna Miška, ktorý sa tiež venuje trialu obeť v podobe financií a času. „Je to náročné, lebo ak majú chlapci podať plnohodnotný výkon, nedá sa prísť v deň pretekov, hlavne ak máme za sebou niekoľko tisíc kilometrov. Treba prísť aj dva – tri dni vopred, aby sme si mohli oddýchnuť a oboznámiť sa s prostredím,“ doplnil hrdý otec.

No súčasťou športovania sú aj pekné zážitky. Nielen počas pretekov, ale aj trénovania. „V rámci prípravy si raz za rok vybavíme výnimku a trénujeme v koryte Studeného potoka. Sú tam obrovské balvany a ďalšie prírodné prekážky, ktoré len ťažko možno nájsť inde. Spolu s chlapcami si užijeme nielen krásnu prírodu, ale aj výzvy v podobe prekážok,“ uzavrel Štefan Nagy, ktorý má ďalšie plány na pozdvihnutie športovej cyklistiky v Lučenci.

Pozrite si úspechy nášho trialistu vo fotogalérii!

Malý Lučenčan vyhral v triale aj svetové a európske poháre
17
Galéria
Zdroj: NovoCK TRIAL Lučenec
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM