Michaela Mozolányová Rôzne

V Lučenci pôsobí centrum pre problematiku únie: Vedia o ňom Lučenčania?

V našom meste pôsobí Informačné centrum Europe Direct (ED) Lučenec pre roky 2013-2017, ktoré je členom siete dvanástich informačných centier ED na Slovensku. Mnoho Lučenčanov však o ňom netuší. Aká je jeho úloha?

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci pôsobí centrum pre problematiku únie: Vedia o ňom Lučenčania?
Zdroj: TASR

Informačné centrum Europe Direct nájdete v priestoroch Mestského informačného centra v Lučenci. „Toto informačné centrum slúži ako kontaktný bod pre obyvateľov v otázkach v súvislosti s Európskou úniou,“ informuje Mesto Lučenec. Sieť informačných centier ED je jedným z nástrojov Európskej únie na informovanie európskych občanov o záležitostiach EÚ, najmä o právach občanov a o prioritách EÚ zamerané na podporu obyvateľov na miestnej a regionálnej úrovni.

Ako ďalej mesto informuje, v informačnom centre ED vám poskytnú odpovede na otázky o vašich právach občana Európskej únie, o fondoch a informáciách týkajúcich sa štúdia, cestovania, nakupovania, podnikania a pobytu v Európskej únii. Zabezpečia kontakty na príslušné organizácie a odporučia vám rôzne zdroje informácií.

Vedia o ňom Lučenčania?

V našom meste pôsobí Informačné centrum Europe Direct pre roky 2013–2017. Vedeli ste o tom? Využili ste už jeho služby?

Romana (19): „Nie nevedela som o tom. Kde sa nachádza? Ani si neviem predstaviť, načo by som tam šla.“

Michal (25): „Tak toto som netušil, počujem to prvýkrát. Možno je to dobré, ale podľa môjho názoru ľuďom chýba informovanosť. Načo nám je niečo také v meste, keď ľudia ani len netušia, že to existuje?“

Lucia (16): „Náhodou o tom viem, lebo sme sa tam ešte minulý rok zo základnej školy zúčastnili vedomostnej súťaže. Bolo to v rámci učiva geografie a občianskej náuky o poznatkoch o Európskej únii.“

Miroslav (22):„Áno, už som tam bol. Potreboval som, aby mi poskytli nejaké informácie k svojej bakalárke. Určite to má svoj význam, ale veľa ľudí o tom nevie. Zdá sa mi, že keby som nepísal prácu blízku tejto tematike, tiež by som o tom netušil."

Veronika (43): „Nie, neviem o tom.“

Jana (57): „Nie. Zatiaľ som nič také nezaregistrovala.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM