Kultúra Správy

V Lučenci pribudla nová pamätná tabuľa. Prečo bol legendárny ruský vojvodca práve u nás?

Miestna kronika nášho mesta je historickým informačným pokladom. Prezrádza aj to, prečo u nás strávil Vianoce ruský vojvodca Kutuzov.

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci pribudla nová pamätná tabuľa. Prečo bol legendárny ruský vojvodca práve u nás?
Zdroj: Mesto Lučenec

Pred dvoma týždňami pribudla do nášho mesta nová pamätná tabuľa, ktorú slávnostne odhalili zástupcovia mesta a hostia. Je venovaná legendárnemu ruskému vojvodcovi, maršalovi Michailovi Illarionovičovi Goleniščevovi – Kutuzovovi (1745 – 1813). Nájdete ju pred budovou evanjelickej fary na Komenského ulici v Lučenci. A prečo práve na tomto mieste?

Vianoce v Lučenci

Práve v tomto objekte pred viac ako 200 rokmi prežil vojvodca Vianoce. Stalo sa to v roku 1805 po prehratej bitke s Napolenom pri Slavkove, keď ruské vojská ustupovali cez Novohrad smerom na východ. O jeho pobyte v našom meste sa zachoval zápis v miestnej kronike.

Dňa 23. decembra 1805 išiel Kutuzov aj so svojím štábom cez Szécsény do Nógrádszakálu, kde prenocoval. Na štedrý deň pokračoval cez obce Mula, Trenč, Veľká nad Ipľom, Panické Dravce a večer došiel do Lučenca.

Odhalenie pamätnej tabule Kutuzova
3
Galéria
Zdroj: Mesto Lučenec

Cesta bola sťažená hustým snežením. V Lučenci sa zúčastnil na slávnostnej štedrovečernej večeri u miestneho evanjelického farára. Tuoddychoval aj nasledujúci deň.

Celú organizáciu pobytu ruských vojsk na území Novohradskej župy i starostlivosť o príjemný pobyt legendárneho ruského vojvodcu Kutuzova mal na starosti otec slávneho spisovateľa Imricha Madácha, cisársko-kráľovský komorník Imrich Madách starší.

„Myslím si, že nielen pre mňa, ale pre všetkých Lučenčanov, pre všetkých Peterburgčanov, všetkých, čo študovali túto históriu a si ju pamätajú, je to skutočne veľké dielo. Nikto viac nechce žiadne vojny. Ľudia chcú mier a aj takýmito podujatiami si treba pripomínať minulosť, ako aj potrebu budúcnosti,“ povedal pre Mestské noviny Augustín Cisár, generálny konzul SR v Petrohrade.

Národ má budúcnosť

Hostí na pôde mesta vítala primátorka Lučenca Alexandra Pivková s viceprimátorom Pavlom Baculíkom. Do Lučenca pricestoval z Ruska spoločne so svojou pracovnou skupinou aj vicegubernátor mesta Petrohrad Vladimír Kirilov, ktorý v rámci slávnostného odhalenia pamätnej tabule Kutuzova povedal: „Je to chvályhodné, že si ľudia spomínajú aj po toľkých rokoch. Ak si pamätajú aj takéto staré dátumy, to znamená, že národ má budúcnosť.“

Zdroj: Mesto Lučenec

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM