Ľubomíra Karmanová Samospráva

V lučeneckej osade žije viac ako 300 Rómov: Mesto chce zvýšiť ich životnú úroveň a kvalitu bývania, pozrite ako!

Osada na Rapovskej križovatke vznikla pôvodne ako osada pre neprispôsobivých občanov, ktorá im poskytovala náhradné ubytovanie namiesto pôvodných nájomných bytových priestorov, ktoré boli v nevyhovujúcom stave. V súčasnej dobe je v osade 5 obytných domov, v ktorých býva viac ako 300 obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku V lučeneckej osade žije viac ako 300 Rómov: Mesto chce zvýšiť ich životnú úroveň a kvalitu bývania, pozrite ako!
Zdroj: TASR

Na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Lučenci, okrem obnovy detských ihrísk, poslanci schválili aj spolufinancovanie projektu, na ktorý mesto žiada dotáciu od Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Výzva ministerstva vyšla za účelom podpory sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity.

Ako primátorka Alexandra Pivková vo svojom návrhu uviedla, oddelením školstva, sociálnych vecí, kultúry a športu boli identifikované návrhy na možnosti čerpania dotácie. Išlo by o opravu miestnej komunikácie, vybudovanie kanalizácie a podporu deratizácie, dezinfekcie a dezinsekcie.

„Medzi domami sú len vyšliapané chodníčky plné prachu, neustále vyteká žumpa a zaplavuje komunikácie a prostriedky na dezinfekciu a dezinsekciu by vedela pri svojej práci využiť asistentka zdravia, ktorá tu pôsobí,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

V rámci tejto aktivity sa Mesto Lučenec bude uchádzať o nenávratný finančný príspevok do výšky 20 000 €. Výzva vyžaduje spolufinancovanie žiadateľa. Z mestskej kasy by na tento projekt išlo 3 530 eur.

Foto: ilustračné

Čítajte aj:

Rómovia v regióne vyšli do ulíc: Toto sú ich požiadavky!

Primátor vydal rázne vyjadrenie: Neprispôsobivých Rómov vysťahujeme do nových bytov!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM