Michaela Mozolányová Rôzne

V mestskom parku otvorili novú atrakciu: Aha, čo všetko v ňom rastie a žije!

V mestskom parku v Lučenci otvorili netradičný Rybí chodníček. Návštevníci sa na otvorení dozvedeli viac o histórii parku, druhoch rýb plávajúcich v jazierku, živočíchoch v parku či drevinách vysadených v okolí jazierka.

Ilustračný obrázok k článku V mestskom parku otvorili novú atrakciu: Aha, čo všetko v ňom rastie a žije!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informoval Ján Šnúrik z mestského úradu, súčasťou otvárania bola hodina environmentálnej výchovy so žiakmi základných škôl mesta. Novú atrakciu odovzdala v piatok do užívania primátorka mesta Alexandra Pivková. Samosprávu pri tvorbe chodníka finančne podporila Nadácia Dalkia Slovensko.

Návštevníci sa dnes dozvedeli viac o histórii parku, druhoch rýb plávajúcich v jazierku, živočíchoch v parku či drevinách vysadených v okolí jazierka. „Park v Lučenci patrí k najkrajším objektom zelene vo svojej kategórii na Slovensku. Na ploche 17 hektárov sa nachádza 35 cudzokrajných drevín. Pri budovaní parku boli využité francúzsky, anglický a voľný krajinársky záhradný sloh. Cez park tečie Tuhársky potok a umelý potok, ktorý napĺňa umelé jazierko. Na ploche parku sa nachádza viac stavieb ako reštaurácia Biela Labuť, altánky, dva pamätníky a letné kino. V parku je zriadená minizoo, kde je v časti výbehu vidieť ovcu skrutkorohú. V časti voliéry sa nachádza páv korunkatý, bažant biely – mongolský, poštový holub, holub king, holub pávik a sliepočky-liliputky," povedal Šnúrik.

Z histórie

Na mieste, kde je v lučeneckom parku rybník, bola pôvodne vojenská plaváreň a neskôr člnkáreň. Jazierko bolo vyhĺbené v roku 1884 a je dlhé 145 metrov a široké 40 metrov. Priemerná hĺbka jazierka je 1,5 metra. Je napĺňané odbočkou Tuhárskeho potoka. Spočiatku jazero využívali na člnkovanie, polievanie ulíc, kúpanie, neskôr ho začali využívať na chov rýb. O tie sa stará Mestská organizácia Slovenského rybárskeho zväzu od roku 1975. Každú jeseň je výlov chovaných rýb, ktoré sa následne vysadia do vodnej nádrže Ľadovo a slúžia pre rybolov. Od roku 1975 v parku vychovali približne 30 ton rýb.

Foto: Ján Šnúrik

Otvorenie Rybieho chodníčka
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM