Ľubomíra Karmanová Správy

V našom regióne bude medzinárodná konferencia o Rómoch: Toto sa bude riešiť

V rámci trojdňového podujatia, ktorého hlavným cieľom je zlepšiť postoj k menšinám, budú účastníci projektu Európa pre občanov, rokovať o integrácii Rómov, ale aj spoznávať naše bohaté historicko-kultúrne dedičstvo. Súčasťou programu bude aj folklórny festival a množstvo workshopov.

Ilustračný obrázok k článku V našom regióne bude medzinárodná konferencia o Rómoch: Toto sa bude riešiť
Zdroj: TASR

Mesto Fiľakovo v spolupráci s miestnym občianskym združením INFO ROM prevezme v dňoch 12. až 14. augusta záštitu a zároveň hostiteľskú úlohu nad spoločným európskym programom Európa pre občanov, ktorý pozostáva z medzinárodného festivalu a konferencie. „Projekt spája štyri európske krajiny s rozličnými kultúrami a identitami,“ uviedol primátor Fiľakova Attila Agócs.

80 členná delegácia vo Fiľakove

Ako ďalej dodal, do partnerskej iniciatívy sa okrem hostiteľského mesta zapojili samosprávy a občianske združenia z miest Nagyecsed v Maďarsku, Zamość v Poľsku, ako aj Oraviţa a Reşiţa v Rumunsku. Účastníci v priebehu troch mesiacov navštívia všetky uvedené lokality, kde sa do miestneho programu projektu aj aktívne zapoja.

„Počas trojdňového podujatia bude mať u nás približne 80-členná medzinárodná delegácia z partnerských krajín možnosť spoznať bohaté historicko-kultúrne dedičstvo Fiľakova, ako aj regiónu. V rámci projektu sa 13. augusta o 13.00 h v zasadacej miestnosti mestského úradu koná medzinárodná konferencia. Jej témy majú oboznámiť účastníkov s príkladmi dobrej praxe v iných krajinách, pomocou ktorých sa môže zlepšiť postoj k menšinám v rámci poznávania a prepájania rozličných kultúrnych hodnôt,“ uviedol primátor.

Workshopy, aj folklórny festival

Podľa jeho ďalších slov účasť na podujatí prisľúbil aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý ozrejmí postavenie Rómov na Slovensku. Svoje poznatky budú na podujatí prezentovať aj hostia z ostatných krajín. „Primátor mesta Nagyecsed porozpráva o fungovaní produktívnych verejnoprospešných aktivít v ich regióne. Sociológ Ábel Ravasz vo svojej prednáške predstaví prácu a dobrovoľnícke aktivity združenia PURT, ktoré zastupuje záujmy maďarsky hovoriacich Rómov žijúcich na Gemeri a v Novohrade,“ priblížil Agócs.

„Jeden z workshopov bude viesť sociologička Furugh Switzer, ktorá je uznávanou odborníčkou v oblasti menšinových otázok. Pochádza z Maďarska, ale jej korene siahajú až do Iránu. Jej doménou je interkulturálna výchova a na celom svete je známa projektom Your Story, v ktorom pomáha predovšetkým rómskym matkám zo znevýhodneného prostredia v predprimárnom vzdelávaní svojich detí prostredníctvom detských rozprávok,“ povedal primátor.

Vedúcim druhej diskusnej dielne bude János Vasik, dlhoročný redaktor Rádia Patria, ktorý si za svoju tému vybral mediálny obraz Rómov na Slovensku. „Súčasťou projektu je aj folklórny festival, ktorý bude prebiehať 14. augusta. Predstavia sa v ňom folklórne súbory z partnerských krajín, ktoré obecenstvu predvedú srbské tance z Rumunska, maďarské tance zo Slovenska a rómske tance z Maďarska,“ zakončil Agócs.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM