Ľubomíra Karmanová Samospráva

V niektorých obciach sú dnes voľby: Noví starostovia budú aj v našom regióne

V Banskobystrickom kraji si dnes nových starostov volia v štyroch obciach. Dôvody na voľbu novej hlavy sú v každej obci iné.

Ilustračný obrázok k článku V niektorých obciach sú dnes voľby: Noví starostovia budú aj v našom regióne
Zdroj: TASR

Starostov si dnes volia obyvatelia ďalších štyroch obcí v Banskobystrickom kraji. V Hodejove v okrese Rimavská Sobota sa bývalý starosta Štefan Illéš vzdal svojho mandátu. Nového starostu si tu dnes volia spomedzi siedmich uchádzačov. Vo Valiciach v okrese Rimavská Sobota sa o priazeň obyvateľov uchádzajú traja kandidáti. Dôvodom pre opakované voľby je fakt, že doterajší starosta bol odsúdený.

K volebným urnám dnes prichádzajú aj obyvatelia Želoviec v okrese Veľký Krtíš, kde majú miestni na výber z troch kandidátov. V obci sa voľby opakujú pre rozhodnutie Ústavného súdu SR. Posledná z obcí v našom kraji, kde na starostovskú stoličku zasadne nový človek je Dolná Trnávka v okrese Žiar nad Hronom.

Voľby tu už od 7.00 h prebiehajú pokojne, na výber majú miestni z dvoch kandidátov. O ich priazeň sa uchádza 51-ročný dispečer Dušan Kopčan (NEKA) a 37-ročná projektová manažérka Katarína Lajčiaková (NEKA). „Občania prichádzajú pravidelne, postupne, žiadne rady. Zatiaľ prebiehajú voľby pokojne,“ podotkol predseda volebnej komisie Ján Majerský s tým, že volebná miestnosť je zriadená v sále kultúrneho domu. Na zozname je pre dnešné voľby zapísaných 292 oprávnených voličov.

Bývalý starosta obce Juraj Tesák (NEKA), ktorého si obyvatelia zvolili do funkcie v minuloročných komunálnych voľbách, sa vzdal svojho mandátu. Podľa Majeského sú doplňovacie voľby v obci raritou, záujem o ne je však porovnateľný ako o komunálne voľby v riadnom termíne. „Nedá sa povedať, že by bol nejaký rozdiel. Sú to ako každé voľby, chodia aj starší, ale je tu aj dosť mladých,“ podotkol.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM