Kristína Kožiaková Samospráva

V roku 2015 sa mestu podľa primátora darilo znižovať úvery aj budovať

Zníženie úverového zaťaženia mesta, asfaltovanie ďalších ulíc a budovanie rekreačnej oblasti Kurinec. To sú podľa primátora Rimavskej Soboty Jozefa Šimka tri najvýznamnejšie úspechy, ktoré sa miestnej samospráve podarilo dosiahnuť počas tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku V roku 2015 sa mestu podľa primátora darilo znižovať úvery aj budovať
Zdroj: TASR

„Pred piatimi rokmi som pri nástupe do funkcie primátora zdedil dlhy vo výške viac ako 6,5 milióna eur vo forme úverov aj nezaplatených faktúr. Túto sumu však postupne znižujeme a do dnešného dňa sme úverové zaťaženie mesta skresali o zhruba 3 milióny eur,“ povedal Šimko.

Pri zvyšných úveroch v objeme zhruba 3,5 milióna eur sa samospráve podľa neho navyše podarilo vďaka refinancovaniu znížiť úrokovú sadzbu z 3,4 až 3,2 na 0,67 percenta­.„Toto považujem za najvýznamnejší krok v našom meste v roku 2015,“ zdôraznil.

V novembri samospráva začala s asfaltovaním ďalších ulíc a chodníkov v meste.„Vzhľadom na poveternostné podmienky sme s prácami pre tento rok museli skončiť, ale budeme v nich pokračovať na jar. Do konca mája by sme mali vyasfaltovať ďalších 31 ulíc,“ načrtol primátor s tým, že tieto ulice sa zaradia k predchádzajúcim 59, ktoré boli obnovené počas posledných piatich rokov. „Budeme však postupovať aj v ďalšej rekonštrukcii chodníkov zámockou dlažbou na Školskej ulici,“ dodal.

Za veľký úspech považuje tiež vybudovanie detského bazéna a ďalšieho vybavenia v rekreačnej oblasti Kurinec-Zelená voda.

„Podarilo sa to napriek tomu, že sme v tohtoročnom rozpočte na jeho výstavbu nemali vyčlenený ani cent,“ uviedol Šimko.

V tejto súvislosti vyzdvihol ústretovosť mestských poslancov, ktorí odsúhlasili, že náklady na spomínaný bazén budú prefinancované zo ziskov v rekreačnej oblasti počas letnej sezóny v rokoch 2015 a 2016. Primátor je podľa vlastných slov spokojný aj s celkovou spoluprácou s novým mestským zastupiteľstvom. „Prvé štyri roky to bol tvrdý politický zápas s mojimi oponentmi. Bojoval som s nimi štyri roky a občania rozhodli. Vysoko som vyhral voľby a tí, ktorí ma kritizovali a snažili sa ma politicky zdiskreditovať, sú na smetisku dejín. Nie je to samochvála, ale mám pocit, že moju prácu, ako aj prácu poslancov, ktorí sa dostali do zastupiteľstva, ľudia ohodnotili, a preto nám dali dôveru na ďalšie štyri roky,“ zakončil.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM