Viktória Botošová Správy

V rukách colníkov skončili tisíce hračiek z Číny: Aha, čo sme takmer mali na vianočných pultoch!

Všetci vieme, za aké ceny, neraz astronomické, sa predávajú niektoré hračky. Zvlášť pred Vianocami. Colníci prekazili veľký kšeft, za tento skutok hrozí dovozcom podľa nich mastná pokuta!

Ilustračný obrázok k článku V rukách colníkov skončili tisíce hračiek z Číny: Aha, čo sme takmer mali na vianočných pultoch!
Zdroj: TASR

Colníci odhalili 5664 hračiek, ktoré boli falzifikátmi. Škodu, ktorá by vznikla ich predajom, vyčíslili na 35 000 eur, informovala o tom hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Zlochová.

Ako povedala, colníci skontrolovali dva kontajnery z Číny, ktoré podľa prepravných dokladov mali skončiť na európskom trhu. Počas kontroly nadobudli podozrenie, že ide o napodobeniny ochranných známok. Colníci v Dunajskej Strede preto zadržali 4800 plyšových hračiek – napodobenín ochrannej známky PAT & MAT a 864 hračiek z plastov – napodobenín ochrannej známky MINECRAFT.

Podľa ďalších slov hovorkyne colníci svoje podozrenie oznámili aj zástupcom majiteľov ochranných známok, ktorí potvrdili, že ide o falšovaný tovar. Práve oni teraz rozhodnú o ďalšom postupe.„Majú možnosť vyjadriť sa, či súhlasia so zničením tovaru, alebo podajú návrh na súd vo veci falšovania ochrannej známky. Odhadovanú škodu, ktorá by vznikla predajom falzifikátov na trhu ako originálnych výrobkov, predbežne vyčíslili na 35 000 eur,“ konštatovala.

Pripomenula, že osobe, ktorá porušila zákon o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi, môže uložiť colný úrad pokutu od 3000 eur do 67 000 eur podľa závažnosti a druhu porušenia.

„Za opakované porušenie uloží colný úrad pokutu až do výšky 135 000 eur,“ zdôraznila Zlochová.

Hovorkyňa poukázala na to, že práve teraz, v predvianočnom období, pri kúpe darčekov treba mať na zreteli riziko kupovania falzifikátov, ktoré je najväčšie najmä v súvislosti s detskými hračkami. „Tie totiž svojim vyhotovením, kvalitou spracovania alebo zložením môžu byť pre zdravie nebezpečné,“ uzavrela.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM