Katarína Oravská Rôzne

V zozname vôd na kúpanie sú strediská Ružiná, Teplý vrch i Banská Bystrica: Koncom júna otvorí aj Podbrezová

Pomaly, ale isto sa začína po daždivom počasí oteplievať a k letu patrí neodmysliteľne voda, či už v bazéne alebo v jazere. Aby sa však ľudia mohli v bazéne či jazere okúpať, musia prejsť prísnymi kontrolami.

Ilustračný obrázok k článku V zozname vôd na kúpanie sú strediská Ružiná, Teplý vrch i Banská Bystrica: Koncom júna otvorí aj Podbrezová
Zdroj: Webnoviny.sk

Prevádzkovatelia kúpalísk a pláží na Slovensku začínajú postupne otvárať svoje zariadenia. „Splniť musia zákonné pravidlá, čo kontrolujú pred spustením prevádzky i počas nej odborníci príslušných regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v rámci štátneho zdravotného dozoru,“ povedala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

Bystrica, Podbrezová, Teplý vrch aj Ružiná

V Banskobystrickom kraji sa aktuálna situácia pred otvorením letnej sezóny týka štyroch zariadení, kde sa nachádzajú nekryté netermálne bazény. „Rozhodnutím RÚVZ bolo 1. júna povolené prevádzkovanie štyroch bazénov na Plážovom kúpalisku Banská Bystrica, v druhej polovici júna bude v prevádzke aj posledný atypický bazén. Umelo vytvorené jazero sa počas tejto sezóny nebude využívať na kúpanie. O povolenie prevádzky od 29. júna požiadal RÚVZ prevádzkovateľ letného kúpaliska Podbrezová,“ uviedol Miroslav Schwarz z odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ. Naopak, ešte oň nepožiadali prevádzkovatelia letného kúpaliska Strelníky a vonkajších bazénov pri penzióne Schweintaal v obci Braväcovo. Predpoklad začatia prevádzky je po 1. júli, informovala hovorkyňa. Do zoznamu 33 vôd určených na kúpanie, ktorý zverejnil Úrad verejného zdravotníctva, sa z Banskobystrického kraja dostali strediská Ružiná, Teplý vrch, ale aj jazerá v okolí Banskej Štiavnice.

V okresoch Banská Bystrica a Brezno vykonávajú hygienici dozor v 30 zariadeniach

V SR je v súčasnosti 84 prírodných vodných plôch, z toho 33 je určených na kúpanie (údaj z roku 2012), 187 umelých kúpalísk, v ktorých je 558 bazénov (z toho 371 netermálnych a 187 termálnych.) V okresoch Banská Bystrica a Brezno odbor hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ vykonáva štátny zdravotný dozor v 30 zariadeniach, v ktorých sa nachádza 53 bazénov. „Z 30 zariadení máme tri kryté plavárne so šiestimi bazénmi, štyri letné kúpaliská, respektíve vonkajšie nekryté bazény s 11 bazénmi, zvyšných 36 bazénov sa nachádza v 23 ubytovacích a relaxačných zariadeniach. Ide prevažne o neplavecké oddychové a vírivé bazény,“ doplnil Schwarz.

Voda sa vyšetruje každodenne

„Vo vzorkách odobratých z jednotlivých bazénov sa stanovuje celkom 14 ukazovateľov kvality vody, z toho je šesť mikrobiologických, dve biologické a šesť fyzikálno-chemických,“ vysvetlil Schwarz. „Každý ukazovateľ kvality vody má stanovenú frekvenciu vyšetrovania. Ukazovatele dôležité pre dodržanie účinnosti technológie úpravy vody sa vyšetrujú jedenkrát denne – napríklad reakcia vody až trikrát denne napríklad pri voľnom chlóre,“ povedala vedúca odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici Kvetoslava Koppová. V prírodných kúpaliskách a vodách určených na kúpanie majú na kvalitu vody vplyv aj ďalšie faktory. Je to najmä samočistiaca schopnosť vody, jej veľký objem, voda stále prúdi, riedi sa a obnovuje, prípadné mikróby vnesené do vody človekom sa vo veľkom objeme rozptýlia a ich koncentrácia je potom minimálna.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM