Ľubomíra Karmanová Rôzne

Včelárstvo má v Lučenci na ružiach ustlané ako málokde: Žiaci našej školy v unikátnom programe!

Netradičné hodiny prepojené na včelársku tému na jednej z lučeneckých základných škôl si minulý rok získali veľkú obľubu. Tento rok sa vďaka včelnici v Mestskom parku hodiny rozšíria o ďalšiu zaujímavú praktickú časť. Za včelárskym krúžkom sa však skrýva oveľa viac, ako len pozorovanie včiel.

Ilustračný obrázok k článku Včelárstvo má v Lučenci na ružiach ustlané ako málokde: Žiaci našej školy v unikátnom programe!
Zdroj: TASR

Myšlienka zatraktívniť včelárstvo v regióne priniesla do Lučenca mnoho zaujímavých aktivít. Občianske združenie (OZ) kRaj vďaka včelárstvu poskytlo Lučenčanom nové pracovné príležitosti a malí včelári zo ZŠ M. R. Štefánika si vďaka osadenej včelnici v parku môžu v praxi vyskúšať starostlivosť o včielky.

Včelársky krúžok v Základnej škole M. R. Štefánika v Lučenci začal fungovať minulý rok. Jeho druhý ročník otvorili členovia občianskeho združenia kRaj v rámci svojho projektu BEEznis – včelárenie ako cesta vzdelávania a sociálneho podnikania. Ako informoval predseda OZ kRaj David Turčáni, krúžok bude navštevovať 14 žiakov, ktorí sa budú stretávať každý týždeň.

„Ide o netradičné hodiny, ktoré sú vždy tvorivo prepojené na včelársku tému. O vosku sa žiaci učia pri výrobe sviečok, o včelách nad otvoreným úľom a o iných opeľovačoch výrobou domčekov pre užitočný hmyz,“ vysvetlil Turčáni, podľa ktorého cieľom krúžku nie je len naučiť žiakov základy včelárstva, ale naučiť ich rozumieť vzťahom v krajine.

Členovia OZ kRaj dnes zároveň spustili vzdelávací program Včelie školy. „Skúsenosti z prvého roku spolupráce so školou, prednášok v školách v regióne a zážitkového programu vo vzdelávacej včelnici teraz posunieme pre školy na celom Slovensku. Počas školského roka 2015/2016 im ponúkneme metodické materiály, e-learning aktivity, poradenstvo a hry na tému včely a opeľovače,“ priblížil predseda.

Ako dodal, školy, ktorým záleží na včelách a opeľovačoch, tak získajú plnohodnotný vzdelávací program s celoročnými aktivitami. Svojimi vzdelávacími a osvetovými aktivitami sa podľa slov Turčániho OZ snaží zastaviť klesajúci stav včelárov a včelstiev na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM