Rôzne

Veľká noc je pohyblivým sviatkom: Jej dátum výrazne ovplyvňuje spln Mesiaca

Veľká noc sa oprávnene nazýva sviatkom jari. Termín, kedy ju oslavujeme, sa totiž naozaj odvíja od prvého jarného dňa.

Ilustračný obrázok k článku Veľká noc je pohyblivým sviatkom: Jej dátum výrazne ovplyvňuje spln Mesiaca
Zdroj: TASR

Presnejšie, Veľkonočná nedeľa pripadá vždy na prvú nedeľu, ktorá nasleduje po prvom splne po jarnej rovnodennosti. Termín prvého jarného dňa sa síce z dlhodobého hľadiska pohybuje medzi 19. a 22. marcom, v súčasnosti sa napríklad ustálil na 20. marci. Pre výpočet termínu Veľkej noci sa však ako úradný prvý jarný deň zaviedol 21. marec, aj keď sa nemusí zhodovať s astronomickou skutočnosťou.

Napríklad tento rok nastane prvý jarný spln mesiaca 31. marca, čo je v sobotu. Preto hneď nasledujúca nedeľa 1. apríla bude Veľkonočnou nedeľou a Veľkonočný pondelok spojený s tradičnými šibačkami a oblievačkami pripadá na 2. apríla.

Obdobie medzi dvoma mesačnými fázami, teda aj medzi dvoma splnmi, sa nazýva synodický mesiac a trvá 29 a pol dňa. Dôležité tiež je, o koľko dní po splne nastane nedeľa. V konečnom dôsledku tak termín veľkonočných sviatkov kolíše zhruba v rozpätí viac než mesiaca, od 22. marca do 25. apríla.

V niektorých rokoch mesiac dorastie do splnu tesne po jarnej rovnodennosti, napríklad v roku 2008, keď nastal už v piatok 21. marca. Hneď nasledujúca nedeľa 23. marca bola veľkonočná.

V takýchto prípadoch sa teda Veľká noc oslavuje v skorých marcových termínoch. Bolo to tak aj v roku 2013 (Veľkonočná nedeľa bola 31. marca) alebo predvlani, v roku 2016 (27. marca).

Opačná situácia nastane, ak je spln krátko pred prvým jarným dňom, teda ešte v zimnom období a na ďalší si musíme počkať spomínaných 29 a pol dňa. V takom prípade veľkonočné sviatky oslavujeme až v druhej polovici apríla. Napríklad v roku 2003 bol spln 18. marca a ďalší, prvý po jarnej rovnodennosti, pripadal na stredu 16. apríla a veľkonočný pondelok na 21. apríla.

Ohľadom výpočtov termínu Veľkej noci v minulosti panovali spory. Pôvodne sa odvíjali od židovského kalendára, kresťania ich začali samostatne počítať asi v 3. storočí vo vtedajších hlavných centrách kresťanstva v Alexandrii a v Ríme.

Koncil v Arles v roku 314 a Prvý nicejský koncil v roku 325 rozhodli, že výpočet bude uskutočňovať alexandrijský biskup a dátum vyhlási rímsky biskup. Nezhody medzi alexandrijským a rímskym dátumom však pretrvávali do 6. storočia, keď prevládol alexandrijský spôsob.

Budúci rok pripadne Veľká noc na jeden z najneskorších možných termínov, Veľkonočná nedeľa bude 21. apríla.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM