Jakub Forgács Samospráva

Veľká rekonštrukcia fiľakovských ciest. Za 100 000 eur opravy aj nové prípojky

Samospráva zrekonštruuje viacero úsekov ulíc vo Fiľakove. Pozrite sa, na čo všetko sa majú použiť vyčlenené peniaze!

Ilustračný obrázok k článku Veľká rekonštrukcia fiľakovských ciest. Za 100 000 eur opravy aj nové prípojky
Zdroj: TASR

Rekonštrukciu troch ulíc a opravy v ďalších dvoch úsekoch má na najbližšie obdobie naplánované samospráva Fiľakova v okrese Lučenec. O obnove informoval primátor mesta Attila Agócs, podľa ktorého tohto roku v rozpočte vyčlenili prostriedky na opravu ciest na uliciach Tulipánová, Parková a Tichá. K nim pridali aj krátky úsek zo Šávoľskej cesty smerom na Pivničný rad a čiastočné riešenie dlhodobého problému na Jilemnického ulici v podhradí.

Za 100 000 eur

„Najviac bude stáť oprava komunikácie na dlhej Tulipánovej ulici. Najmenej zaplatíme za úsek smerom na Pivničný rad. Opravíme ho totiž v spolupráci s podnikateľmi, ktorí tam majú svoju prevádzku,“ vysvetlil primátor s tým, že celkovo zatiaľ na obnovu ciest vyhradili sumu vo výške približne 100 000 eur.

Na Parkovej ulici má podľa jeho slov rekonštrukcia cesty zahŕňať aj ďalšie práce, keďže mesto chce predísť poškodeniu nového asfaltu, a preto sa s vodárenskou spoločnosťou dohodlo na predbežných opatreniach. „Ešte pred začatím asfaltovania sa na Parkovej ulici vymenia prípojky z hlavného vedenia do bytových domov. V predošlých rokoch tam boli časté poruchy práve z dôvodu ich zlého technického stavu. Okrem mesta a vodárenskej spoločnosti na tejto koordinovanej akcii už mesiac spolupracuje aj mestský bytový podnik Filbyt, Stavebné bytové družstvo a ďalší správcovia bytov,“ priblížil Agócs.

Problémový úsek

Súčasťou rekonštrukcie ciest bude i oprava problémovej časti Jilemnického ulice, kde sa v čase dažďov vytvára veľká mláka. Mesto sa podľa primátora v minulosti pokúšalo problémový úsek nespevnenej komunikácie riešiť navozením štrku, bez ďalšej úpravy však tento zásah nepomohol.

„Koncom minulého roka sme z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity dostali podporu vo výške takmer 10 000 eur a k tejto sume priložíme z rozpočtu ešte 5000 eur. Za výslednú sumu sa urobia terénne úpravy, potom sa na plochu vysype drvený kameň a jemnejší štrk. Povrch následne upraví a spevní cestný valec,“ načrtol primátor s tým, že na ulici osadia aj obrubníky, ktoré doteraz absentovali, a čiastočne bude odvodnená betónovými rúrami.

„Obyvatelia spomínanej lokality sa pýtajú, prečo tam neurobíme kanalizáciu a cestu nevyasfaltujeme. Bohužiaľ, veci, ktoré sa nedokázali vyriešiť niekoľko desiatok rokov, sa za taký krátky čas zmeniť nedajú. Mesto však má snahu nájsť trvalé riešenie. Veríme, že spomínaná úprava bude aspoň krátkodobou pomocou," zakončil Agócs.

Pozrite si v našej fotogalérii miesta na Rúbanisku III v Lučenci, kde sú aktuálne dopravné obmedzenia!

Čítajte tiež:

FOTO: Na lučeneckom sídlisku prekopali cestu. Zisťovali sme, čo je za prácami

Najnovšie zistenia o obyvateľoch okresu Lučenec: Ktoré národnosti u nás dominujú?

Pozrite si zúženú cestu na Rúbanisku III
19
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM