Jakub Forgács Samospráva

Veľká rekonštrukcia vo Fiľakove. Koháryho námestie čaká obnova za desaťtisíce eur

Národná kultúrna pamiatka v centre Fiľakova sa má dočkať obnovy. Odkiaľ mesto vezme väčšinu finančných prostriedkov?

Ilustračný obrázok k článku Veľká rekonštrukcia vo Fiľakove. Koháryho námestie čaká obnova za desaťtisíce eur
Zdroj: TASR

Obnova povrchu Koháryho námestia čadičovými kockami je aktuálnym investičným zámerom samosprávy Fiľakova na juhu okresu Lučenec. Ako informoval primátor mesta Attila Agócs, na tento účel sa rozhodli presunúť väčšiu časť financií, ktoré mali pôvodne vyčlenené na výstavbu chodníka na Mlynskej ulici.

Obnovené má byť priestranstvo pred kostolom Nanebovzatia Panny Márie, ktorý sa nachádza v centre mesta a je národnou kultúrnou pamiatkou. „Jeho okolie je neestetické. Časť námestia je vydláždená veľkými kockami a krížom prechádza asfaltový chodník, ktorý je v inej úrovni. Ďalšia časť námestia je len vysypaná štrkom a v nepriaznivom počasí sa tam tvoria mláky a blato,“ priblížil primátor s tým, že do zelenej plochy budú pri obnove zasahovať minimálne. „Kríky ani trávnaté územie spred kostola nezmiznú,“ dodal.

Samospráva v nasledujúcich dňoch podľa jeho slov vyhlási prieskum trhu a pracovníci Verejnoprospešných služieb (VPS) mesta Fiľakovo v priebehu budúcich týždňov súčasný povrch rozoberú a upravia. Realizátor projektu by s dláždením mohol začať na začiatku októbra. „Pôvodne sme chceli, aby námestie vydláždili pracovníci našich VPS. Ide však o väčšiu plochu, na ktorej sa musia zachovať určité podmienky a preto projekt zveríme do rúk odborníkov,“ ozrejmil Agócs.

Na financovanie obnovy námestia mesto využije zhruba 35 000 eur z celkovej sumy približne 39 000 eur, ktorú pôvodne určili na výstavbu chodníka na Mlynskej ulici. Ten však zatiaľ podľa primátorových slov nemôžu vybudovať. „Chceli sme, aby sa s jeho výstavbou začalo už v lete. Celý proces však odďaľujú priebežné personálne zmeny na príslušnom odbore Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Ľudia, s ktorými sme o projekte rokovali, tam už nepracujú,“ povedal primátor.

Doplnil, že BBSK patrí približne 700 štvorcových metrov plochy pod plánovaným chodníkom a mesto ich potrebuje získať zriadením vecného bremena alebo odkúpením. „Kraj navrhol výmenu za pozemky v okolí gymnázia v zmysle znaleckého posudku. Za územie potrebné na vybudovanie chodníka by tak BBSK dostal pozemok v okolí gymnázia v rovnakej hodnote,“ zakončil.

Čítajte tiež:ˇ

Veľká rekonštrukcia fiľakovských ciest. Za 100 000 eur opravy aj nové prípojky

Najnovšie zistenia o obyvateľoch okresu Lučenec: Ktoré národnosti u nás dominujú?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM