Eliška Šándorová Rôzne

Veľkonočné kraslice zdobené rôznymi technikami: Vyskúšajte sladké perníkové vajíčka

Rozmýšľate už nad veľkonočnou výzdobou? Viaceré techniky zdobenia veľkonočných vajíčok sú prezentované na výstave Krehká krása. Príďte sa inšpirovať!

Ilustračný obrázok k článku Veľkonočné kraslice zdobené rôznymi technikami: Vyskúšajte sladké perníkové vajíčka
Zdroj: TASR

Viaceré techniky zdobenia veľkonočných vajíčok sú prezentované na výstave Krehká krása, ktorú otvorili v utorok 3. marca v priestoroch Domu Matice slovenskej v Lučenci. Podľa slov jeho riaditeľky Simony Šimovej bude sprístupnená do 3. apríla.

„Výstava návštevníkom predstaví vajíčka farbené a zdobené voskom, opletané drôtikom či zdobené madeirovou technikou, kedy sú do nich vyrezávané vzory a ornamenty frézovaním a vŕtaním. Pozornosť si zaslúžia aj kraslice oblepené špagátikom alebo sladké perníkové vajíčka. Nebudú chýbať ani ukážky moderných techník, akou je napríklad patchwork a návštevníkov určite zaujmú aj zdobené pštrosie vajcia,“ priblížila riaditeľka.

Výstava podľa jej slov taktiež predstaví starobylú techniku leptania octom, ktorá pochádza zo 17. storočia z Polichna v Lučeneckom okrese.

„Na polichnianskych vzoroch sú zachytené rastliny, kvety, ale aj pracovné náradie ako hrable či rebrík. Veľmi obľúbeným vzorom bol štylizovaný tulipán,“ dodala Šimová.

Ilustračné foto, TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM