Boris Macko Samospráva

Veľkým problémom Fiľakova chýbajúci obchvat. Kamióny ničia centrum mesta

Kamióny, ktoré dennodenne premávajú cez centrum Fiľakova, sú veľkou záťažou. Mesto chce čo najrýchlejšie konať, lebo ťažké nákladiaky poškodzujú pamiatky!

Ilustračný obrázok k článku Veľkým problémom Fiľakova chýbajúci obchvat. Kamióny ničia centrum mesta
Foto: Boris Macko

Priemyselná zóna na Šávoľskej ceste vo Fiľakove síce dáva prácu 2000 ľuďom, no zároveň sem smeruje množstvo kamiónov. Jediným riešením je podľa slov primátora mesta Attilu Agócsa obchvat, ktorý by okrem iného odbremenil centrum od kamiónovej prepravy.

Čítajte tiež: Fiľakovo získava informácie v zahraničí. Skúsenosti priamo od európskych miest

„Kamióny nám naozaj v obrovskom počte prechádzajú cez centrum popri historických pamätihodnostiach a národných kultúrnych pamiatkach. Jazdia doslova pár metrov – napríklad od radnice, mestského múzea či kaštieľa, kde sídli gymnázium. Budovy sa tým poškodzujú a zároveň sa aj ničí cesta,“ zdôraznil primátor.

V malom priemyselnom mestečku, akým je Fiľakovo, nemožno podľa jeho slov očakávať rozvoj priemyslu bez zosúladenia infraštruktúry s potrebami mesta. „Nie je možné ďalej zvyšovať počet prechádzajúcich kamiónov bez toho, aby to šlo na úkor historických budov a cestovného ruchu, ktorý sa nám v meste tiež krásne rozvíja,“ podotkol Agócs.

K tomu, aby sa obchvat mohol stať skutočnosťou má pomôcť Akčný plán rozvoja okresu Lučenec. Vláda na svojom lučeneckom výjazdovom zasadnutí v júni schválila v predbežnom zozname projektov akčného plánu 50 000 eur na projektovú dokumentáciu obchvatu. „Dotáciu by mohlo mesto podľa harmonogramu čerpať v roku 2018,“ ozrejmil primátor.

Ostatná infraštruktúra v okolí a prístupové cesty do mesta však nie sú podľa neho v extrémne zlom stave. „Za problematický z hľadiska kvality povrchu však považujem úsek od Biskupíc. Hovoril som už s tamojším starostom, že onedlho budeme musieť začať riešiť túto situáciu na príslušných úradoch, pretože tam je cesta plátaná aj dvoj- či trojnásobne. Ide o cestu spravovanú Banskobystrickým samosprávnym krajom, preto sme sa o tejto téme rozprávali už aj s niektorými poslancami,“ uzavrel Agócs.

Pozrite si aj fotogalériu Fiľakovského hradu!

Čítajte tiež: Fiľakovo získa státisíce eur. Poslúžiť majú na obchvat mesta aj menšiu tržnicu

Foto: ilustračné

FOTO: Hrad Fiľakovo bol v minulosti sídlom tureckého "okresu"
9
Galéria
Foto: Boris Macko
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM