Katarína Oravská Správy

Verili by ste tomu? Počet chorých na chrípku v kraji stúpol o 144 percent!

Tento týždeň bol v Banskobystrickom kraji v znamení mierne zníženého počtu výskytu akútnych respiračných ochorení (ARO). Naopak, chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) stúpol v našom kraji až takmer o 144 %.

Ilustračný obrázok k článku Verili by ste tomu? Počet chorých na chrípku v kraji stúpol o 144 percent!
Zdroj: Webnoviny.sk

V medziročnom porovnaní je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja v prípade ARO nižší o 9 %, v prípade chrípky vyšší však až o 213 %.

Ľudia sú nepoučiteľní

„Za týmto nárastom ochorení treba hľadať hlavne prechladnutia a zápaly horných dýchacích ciest. Ešte stále si neberú ľudia k srdcu odporúčanie odborníkov, že v takýchto horúčavách, aké sú v týchto dňoch a týždňoch, že pijú namiesto vlažných nápojov ľadové, že do vody skáču rozhorúčení od slnka, najobľúbenejšia pochúťka týchto dní je zmrzlina a podobne. Pôvodom ochorení sú vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Napriek tomu znepríjemnia ľuďom dovolenku, či deťom prázdniny“, konštatuje na margo vývoja chorobnosti vedúca oddelenia infekčnej epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Viera Morihladková.

Našťastie je len málo komplikácií

Názor odborníčky podporuje aj nízky počet komplikácií z ARO i CHPO, ktorý v tomto týždni predstavuje len 0, 4 percenta. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalom dutín len v jednom prípade, zápalom stredného ucha v dvoch a zápalom pľúc tiež v dvoch prípadoch.

Viac ako tisíc chorých len za tento týždeň

Banskobystrický RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj zaevidoval v tomto týždni 1 180 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 457 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov.

Najviac chorých je v Banskej Bystrici

Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 78 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 30 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Banská Bystrica – až 1 440 prípadov, Veľký Krtíš – vyše 600 a Brezno takmer 512 prípadov. Pomerne veľký počet chorých na toto ročné obdobie je aj v okresoch Banská Štiavnica, Lučenec a Žarnovica. Chrípka najviac trápi obyvateľov okresu Banská Bystrica, Poltár a Lučenec.

Respiračné choroby postihujú najmä ekonomicky činné obyvateľstvo a deti

Z hľadiska veku ochorenia na ARO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva, nasledujú takmer na rovnakej úrovní prázdninujúce deti základných škôl a najmenšie deti od 0 do 5 rokov. Čo sa týka chrípky, najviac chorých je medzi deťmi základných škôl, najmenšími deťmi a adolescentmi.

Chrípkové ochorenia nemožno podceňovať

Odborníci upozorňujú, že chrípkové ochorenia nemožno podceňovať. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia a je iniciátorom ťažkých komplikácií, ako bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM