Eliška Šándorová Správy

Viete, čo pijete? Pri príležitosti Svetového dňa vody vám ju zdarma zanalyzujú

K oslave Svetového dňa vody sa pripája aj mesto Lučenec organizovaním podujatí pre školy a širokú verejnosť. Môžete zdarma využiť analýzu vody zo studní.

Ilustračný obrázok k článku Viete, čo pijete? Pri príležitosti Svetového dňa vody vám ju zdarma zanalyzujú
Zdroj: TASR

Organizáciou Spojených národov bol 22. marec vyhlásený ako Svetový deň vody. Koordinovaný je organizáciou UN – WATER v spolupráci s vládami a partnermi po celom svete.

Každý rok je venovaný konkrétnej téme spojenej s vodou a tohtoročná téma „Príroda pre vodu“ upozorňuje, ako môžeme využiť možnosti, ktoré ponúka príroda na riešenie problémov týkajúcich sa vody v 21. storočí.

Výsadba lesov, obnova a ochrana mokradí, dôraz na zelenú infraštruktúru sú riešenia, ktoré sú udržateľným a nákladovo efektívnym spôsobom ako môžeme obnoviť rovnováhu vodného cyklu a pomôcť zmierniť účinky zmeny klímy na vodu a vodné zdroje.

Analýza vody zdarma

K oslave Svetového dňa vody sa pripája aj mesto Lučenec organizovaním podujatí pre školy a širokú verejnosť. Okrem exkurzií do objektov čistiarní odpadových vôd a prednášok ponúka už tradične bezplatnú analýzu pitnej vody z individuálnych zdrojov na dusičnany, ktoré sú najčastejšie prekračovanými chemickými ukazovateľmi v pitnej vode z individuálnych zdrojov.

Prineste vzorku

„Zber vzoriek budeme realizovať v laboratóriách pitných vôd v Banskej Bystrici, Prievidzi a v Lučenci, kde je potrebné 22. marca 2018 od 8.00 hod. do 14.00 hod. priniesť v čistej plastovej nádobe (0,5 l)vzorku vody z indivuálnych zdrojov (studní). Vodu treba nechať pred odobratím vzorky 5 min. odtiecť,“ informuje Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, a. s.

Laboratórium PV Lučenec – kontaktná osoba RNDr. Bóriková Kvetoslava, tel: 048/4327 565. e-mail: kvetoslava.borikova@stvps.sk

Vzorky vody je možné odovzdať v ten istý deň aj v Obchodnom centre Europa, Banská Bystrica v informačnom stánku Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, a.s. od 9.00 hod. do 14.00 hod.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM