Ľubomíra Karmanová Kultúra

Vydarená paródia žihľavských filmárov na westernovú klasiku: Film, z ktorého ľahla aj porota, musíte vidieť! :)

Pozerať na svet s humorom a o túto vzácnu vlastnosť sa aj podeliť, je výsadou umelcov zo Žihľavy, ktorí si plnia svoje detské sny a dodnes sa dokážu hrať na indiánov. Ich záľuba, ktorej sa venujú už 40 rokov nezostala bez povšimnutia.

Ilustračný obrázok k článku Vydarená paródia žihľavských filmárov na westernovú klasiku: Film, z ktorého ľahla aj porota, musíte vidieť! :)
Zdroj: Dnes24.sk

A Manitou povedal ,,Buď kamera!“ – a bola kamera. V roku 1973 Admira Super 8 mm a premietačka Meolux. Čo s tým? No samozrejme film! A hneď hraný, Indiánka. O rok neskôr vznikol pokus pod názvom Zlato Apačov na farebný Orwocolor s detskými hercami, ale veľkou výpravou. Časť filmu sa osvetlila, takže nebol kompletný. Ale to stačilo! Začal sa plniť sen, za ktorým stojí Indiáno, náčelník filmového klubu Urtica a jeho zakladateľ.

„Som bledá tvár, ktorá svoju mladosť zažila v časoch veľkého rozmachu filmov Karla Maya, westernov, Beatles a celkovej romantiky. Vtedy vznikli prvé námety, ktoré sa realizujú dodnes,“ predstavil sa svojrázny umelec Ivan Vredík.

6-minútový film premietaný hodinu

V roku 1975 vo westerne Kaňon samé zlato, hrali už dvaja dospelí kovboji a 4 Indiáni. Ján Molnár – Mučačo a Braňo Gábor – Pelón López ako zlatokopi začali písať svoju hereckú dráhu. Premiéra v kultúrnom dome, zvuk z kotúčového magnetofónu. „Plná sála divákov, nadšenie obrovské. Nevadilo, že film mal len 6 minút, tak sa hral stále dookola vyše hodiny. Pribúdalo hereckých ponúk, robili plány, pila ohnivá voda, náš osud bol spečatený,“ spomína s úsmevom Indiáno.

Za 40 rokov má toto zoskupenie na konte viac ako stovku humorných filmov a videí, ale aj desiatky ocenení. Námety vznikajú v životných momentoch. „No, napríklad pijem čierne pivo u Winetóva a čítam noviny. Ale to je už taká choroba, to sa nedá liečiť. Ako deťom sa nám to zapáčilo a zostalo nám to ako životný štýl, tieto Mayovky,“ vysvetľuje Indiáno.

Vtedy padáš

S poslednou paródiou na kultový film Vtedy na západe s názvom Vtedy padáš, dostali aj porotu na krajskej súťaži v Žiari nad Hronom. „Vždy sa poteším, keď sa filmári vedia vyhrať s najznámejšími scénami zo svetovej kinematografie. No a v tomto prípade sa to chalanom zo Žihľavy podarilo tak bravúrne, že sme sa ešte dlho po filme museli smiať,“ povedal jeden z porotcov krasjkého kola Cineama v Žiari nad Hronom, Martin Károly.

Odborná porota poslala snímku na celoštátnu súťaž, kde ale lepšie obstálo video tiež z ich dielne Babička Méri, ktoré skončilo na treťom mieste. „Ale o to nejde, my sa tam stretávame už 30 rokov kamaráti, či vyhráme, nevyhráme, nie je podstatné,“ tvrdí náčelník.

S humorom a po indiánsky

Aj keď Indiáno má už 57 rokov, stále srší svojráznym humorom: „Jáj, ja som už starý človek, ale podľa indiánskeho kalendára mám len 43 rokov,“ priznáva a jedným dychom vymenuje ďalšie videá, ktoré už túto zimu uzrú svetlo sveta.

„Natočili sme paródiu na nové filmy v kinách, čo uvádza Kočiš. Budú tam filmy Johanka z járku, Romo cop – Cigáň policajt, 7 nedostatočných a Lejdy Gaga,“ prezradil.

Natočiť film v dnešnej dobe nie je lacná záležitosť. Náklady na filmy z dielne Urtica sú najmä na cestovné. „No a hlavne aby bolo na guľáš,“ dodáva na záver náčelník Indiáno s humorom jemu vlastným.

Pozrite si aj ďalšie zaujímavé videá z dielne Urtica:

Desperádo 2 – Vtedy v Žihľave (2006)

Lofofóra

Foto: Michal Svitok

Paródie zo Žihľavy dostávajú divákov do kolien
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM