Správy

Výsledky Spišských párkov: Jednu značku sťahujú z trhu, problém má aj lučenecký výrobca

Inšpekcia zistila viaceré nedostatky pri dodržiavaní receptúry výroby Spišských párkov. Jedna z firiem dokonca musí párky stiahnuť z trhu.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky Spišských párkov: Jednu značku sťahujú z trhu, problém má aj lučenecký výrobca
Zdroj: TASR

Úradná kontrola Spišských párkov preukázala, že napriek nezrovnalostiam s receptúrou u niektorých výrobkov, boli všetky testované vzorky bezpečné.

Jednému z výrobcov, spoločnosti Cimbaľák, však bola okamžite pozastavená platnosť ochrannej známky.

Na tlačovej besede to vo štvrtok o výsledkoch kontroly Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR povedala vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS). Potravinová správa testovala Spišské párky deviatich značiek.

Kontroly budú pokračovať

„V prípadoch, kde došlo k pochybeniam výrobcov v neprospech spotrebiteľa, začne ŠVPS SR správne konanie a spoločnosti budú musieť bezodkladne zrealizovať nápravné opatrenia,“ povedala Matečná a pripomenula, že kontroly budú pokračovať. Výrobca podľa nej musí vedieť zabezpečiť kvalitu a zloženie prémiového výrobku a nemôže si dovoliť nedodržiavať receptúru. „Ochrana spotrebiteľa je pre nás na prvom mieste,“ zdôraznila Matečná.

Prišli o ochrannú známku

ŠVPS SR pre kombináciu viacerých závažných porušení okamžite pozastavila spoločnosti Cimbaľák ochrannú známku Zaručená tradičná špecialita – Spišské párky. Vo výrobku bol nižší podiel čistej svaloviny a košenilová červená farba. Firma nebude môcť vyrábať tento výrobok až do času, kým nepreukáže, že pracuje podľa stanovenej receptúry.

Jej Spišské párky budú stiahnuté z trhu. Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš v tejto súvislosti uviedol, že posúdia rozsah porušení a zavádzania spotrebiteľa a výrobca sa môže odvolať voči výsledku.

K možnej výške pokuty v správnom konaní sa nevyjadril. Výrobca sa bude môcť opäť uchádzať o ochrannú známku a kontrola ukáže, či mu ju pridelia.

Problém u lučeneckého výrobcu

Ďalej z výsledkov kontroly vyplynulo, že tri výrobky, a to Baron od Púchovského mäsopriemyslu, Tesco od Púchovského mäsopriemyslu a Billa od Taurisu spĺňali parametre receptúry.

Malé pochybenia boli vo výrobku spoločnosti Maroš (nižší obsah tuku a viac mäsovej zložky, ako stanovuje receptúra) a vo výrobku od Mecom Lučenec (stopové prvky sóje). Inšpektori zistili jedno závažné pochybenie (košenilové farbivo) vo výrobku z firmy Berto a nižší počet čistej svalovej bielkoviny a stopové stopy sóje u dvoch výrobkov z Mecom Lučenec.

„Išlo o úroveň limitu detekcie laboratória a pravdepodobne k nemu došlo v procese výroby alebo prostredníctvom pridávaných surovín, ktoré boli do Spišských párkov použité,“ konštatoval Bíreš.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM