Kultúra

Výstavy v Lučenci približujú reštaurátora Janšta a sklo zo zaniknutých sklární

Výber z reštaurátorskej tvorby Miroslava Janšta (1967) približuje výstava, ktorú v týchto dňoch sprístupnili v Novohradskom múzeu a galérii (NMG) v Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku Výstavy v Lučenci približujú reštaurátora Janšta a sklo zo zaniknutých sklární
Zdroj: Novohradské múzeum a galéria

Ako uviedla kurátorka výstavy Angelika Kolár, cieľom je sprostredkovať verejnosti náhľad do zákulisia problematiky reštaurovania a priblížiť tak náročnú a často nedocenenú prácu reštaurátora, ktorá musí spĺňať prísne estetické, vedecké a legislatívne kritériá.

„Výstava prezentuje nielen diela samotné, ale prostredníctvom dokumentácie aj obrovské množstvo práce, ktorá sa skrýva za každou zreštaurovanou pamiatkou,“ podotkla. Výstava potrvá do 7. mája.

Zachraňuje históriu

Janšto sa počas svojej viac ako 20-ročnej praxe podieľal na záchrane a obnove významných hnuteľných a nehnuteľných pamiatok na Slovensku, najmä v regiónoch Novohrad a Gemer-Malohont.

Študoval na Škole umelecko-priemyselnej v Kremnici, odbor reštaurovanie štukovej výzdoby (1981 – 1985). Následne krátke obdobie v rokoch 1985 – 1986 pracoval ako konzervátor v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote. Vysokoškolské štúdiá absolvoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, odbor reštaurovanie maľby (1987 – 1993). V roku 1992 absolvoval študijný pobyt v Ríme.

V súčasnosti pôsobí ako reštaurátor v slobodnom povolaní, je členom Komory reštaurátorov a špecializuje sa na reštaurovanie nástennej maľby, historickej omietky a muriva v interiéroch a exteriéroch historickej architektúry a na reštaurovanie závesného obrazu na plátne alebo inom nosiči.

Je dvojnásobným držiteľom Ceny Fénix – Kultúrna pamiatka roka: v roku 2012 za reštaurovanie stredovekých nástenných malieb v presbytériu kostola v Rimavskom Brezove a v roku 2015 za reštaurovanie neologickej synagógy v Lučenci.

Unikáty sklární

Spolu s touto výstavou otvorili v NMG aj výstavu Variácie skla Novohradu a Podpoľania. NMG ju sprístupnila ako posledná z vybraných inštitúcií. Idea výstavy vznikla zároveň s prípravou Bzovských sklárskych dní 2017 v Dolnej Bzovej na návrh OZ Skálnik.

Podľa kurátora Štefana Chrastinu výstava uvádza návštevníkov do problematiky existencie sklární na území Novohradu a Podpoľania. V tomto regióne vzniklo v 18. – 19. storočí 17 sklární, čo bola najväčšia koncentrácia sklárskej výroby na Slovensku.

Výstava predstavuje aj niektoré unikátne výrobky novohradských a podpolianskych sklární. Medzi výrobkami vyniká unikátna minca, tzv. veksľa, používaná ako náhradné platidlo v sklárňach Utekáč a Málinec.

Veksľu sa NMG podarilo získať vďaka finančnej podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia v roku 2017. Milovníkov a zberateľov historického skla osloví tiež svadobná čaša Daniela Maróthyho zo zbierok SNM v Martine – Etnografického múzea, pochádzajúca zo sklární v Dolnej Bzovej, kde bola vyrobená pred 170 rokmi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM