Michaela Mozolányová Rôzne

Zaujímavosti z Novohradskej Knižnice: Starší pán sa skrýval medzi regálmi a snažil sa strašiť knihovníčky

Týždeň slovenských knižníc neobišiel ani Lučenec. Zaujímala nás periodicita navštevovania čitateľov Novohradskej knižnice, vek najstaršieho čitateľa i akú nevšednosť pracovníčky už pri svojej práci zažili. Ochotne nám porozprávala súvislosti s témou riaditeľka Daša Filčíková.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti z Novohradskej Knižnice: Starší pán sa skrýval medzi regálmi a snažil sa strašiť knihovníčky
Zdroj: TASR

Koľko má Novohradská knižnica v Lučenci čitateľov? Je ich menej, alebo viac ako v minulosti?

V roku 2013 mala Novohradská knižnica registrovaných 3 212 čitateľov, ale v tomto roku knižnicu za účelom poskytnutia služieb navštívilo 52 202 návštev­níkov. Oproti predchádzajúcim rokom, počet o pár desiatok registrovaných čitateľov klesol, dôvod je aj ten, že sme v roku 2012 z ekonomických dôvodov zrušili pobočku knižnice na Rúbanisku III a nie všetci čitatelia, ktorí pobočku navštevovali sa opäť registrovali v centrálnej knižnici. Jedná sa hlavne o starších občanov sídliska. Registrovaný počet návštevníkov oproti roku 2012 tiež klesol o cca 2 000.

Disponujete dostatkom finančných prostriedkov na nákup zaujímavých knižných noviniek?

Nákup nových knižných jednotiek zabezpečujeme jednak z vlastných finančných zdrojov knižnice, rozpočtu od zriaďovateľa BBSK a z úspešných grantových prostriedkov, hlavne Ministerstva kultúry SR, len minimálne z čiastky Mesta Lučenec. Ďalej z knižných darov, úspešného projektu „Jednu knihu ročne“ a iných. Knižný trh ponúka nespočetné množstvo titulov, ktoré však v požadovanom množstve z dôvodu limitovaných finančných prostriedkov nevieme nakúpiť. Na základe dopytu čitateľov sa snažíme priebežne nové knižné tituly doplňovať.

Aký je váš najstarší čitateľ?

Rok narodenia najstaršieho čitateľa je 1920. Je to pán František Z., má 94 rokov. Najstarší aktívny čitateľ je však Ladislav A., narodený v roku 1923, má 91 rokov.

Kto je rekordmanom, ktorý si za rok požičal najviac kníh a koľko to bolo kníh?

Najviac celkovo prečítaných kníh má pán Pavel M. a je to celkovo 1 443 výpožičiek. Najviac prečítaných kníh za rok 2013 má pani Marta T. a to celkom 413 výpožičiek.

Čo plánujete vylepšiť, resp. čo sa už podarilo za ostatné roky?

Z dotačného systému MK SR na rok 2014 na oddelení beletrie nainštalujeme elektromagnetický systém (EM brány) na ochranu knižného fondu a plánujeme sprístupniť čitateľskej verejnosti plnotextové články o našom regióne. Knižnica pravidelne ponúka výber nových kníh každého žánru. metodickú pomoc knižniciam v regióne, zvukové knihy pre slabozrakých ale aj verejný internet. Okrem základných a špeciálnych služieb, ktoré knižnica poskytuje, už s pravidelnosťou na všetkých oddeleniach realizujeme zaujímavé stretnutia s významnými osobnosťami kultúrneho, spoločenského diania, spisovateľmi, podujatia neobmedzene pre všetky vekové kategórie záujemcov a literárne súťaže.

Strácajú podľa vás ľudia záujem o knihy oproti minulosti?

Najmä u detského individuálneho čitateľa klasickú knihu nahrádza „internet“. Pri kolektívnych podujatiach (školy, školské zariadenia), je o prácu s knihou a autorom stály záujem.

Aké knihy si ľudia najviac požičiavajú?

Môžeme spomenúť rôzne žánre. Na oddelení beletrie je záujem hlavne o romány pre ženy, detektívky a knihy z lekárskeho prostredia od autorov Táni Kelleovej Vasilkovej, Petry Nagyovej – Džerengovej , Danielly Steelovej, Dominika Dána, Jozefa Kariku a Robina Cooka. Na oddelení pre deti a mládež najčastejšie požičiavame knihy Thomasa Brezinu, Meg Cabotovej, Gabriely Futovej , Zuzany Šulajovej a Jacqueline Wilsonovej.

Napadá vás nejaká kuriozita, vtipná príhoda alebo nevšednosť ktorú ste v súvislosti s knižnicou zažili?

V knižnici sa prihodí množstvo vtipných príhod od zamenenia si názvu knihy, alebo autora, až po čitateľov, hľadajúcich knihu podľa obsahu, ktorí sa nám ho snažia celý vyrozprávať. Z minulosti je známa príhoda, keď sa čitateľ- starší pán skrýval medzi regálmi a snažil sa „strašiť“ knihovníčky. Práca v knižnici nie je nudná a jednotvárna, akoby sa to mohlo zdať, v mnohých ohľadoch je podnetná a inšpirujúca.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM