Aktualizované Prokop Slováček Rôzne

GALÉRIA Z REGIÓNOV: Zavládli tropické teploty, meteorológovia varujú celé Slovensko

Teploty na celom Slovensku sa už dva dní šplhajú nad 30 stupňov. Letné počasie bude pokračovať aj v piatok a cez víkend.

Ilustračný obrázok k článku GALÉRIA Z REGIÓNOV: Zavládli tropické teploty, meteorológovia varujú celé Slovensko
Zdroj: kosice.dnes24.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na piatok aj na sobotu výstrahy 1. a 2. stupňa pred vysokými teplotami, ktoré budú dosahovať až 36 stupňov. Najteplejšie bude na západnom, na juhu stredného a východného Slovenska.

„Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ upozorňujú meteorológovia. Platí to najmä v čase od 13.00 do 18.00.

Horko ako v pekle

„Nemôžem spať v tom teple. Podarí sa mi to o druhej či tretej a o šiestej som hore,“ povedal Košičan Pavol, ktorý na slnku nameral už o pol desiatej ráno 47 stupňov.

„Ráno je krásne, cítim sa ako v Chorvátsku, keď o siedmej vyjdem z bytu. To už len tá vôňa borovíc chýba. Ale o jedenástej nastane peklo, to už nebude príjemné,“ reagoval s humorom Michal.

Vysoké ranné teploty prekvapili aj Zuzanu z Pribyliny, ktorej teplomer v tieni skoro ráno ukazoval teplotu niečo vyše 23°C. „Na takéto vysoké ranné teploty tu nie sme zvyknutí.“

Žiarčania si užívajú slnečné lúče

Aj v Žiari nad Hronom sa ľudia kúpu v slnečných lúčoch. Niekto radšej, iní menej. Školáci si spravili ateliér vonku, na námestí pulzuje život, mamičky s kočíkmi chytajú bronz. Mimoriadne rušno je počas letného dňa najmä v centre.

Rodičia si užívajú príjemný chládok pod slnečníkmi terás, zatiaľ čo deti sa osviežujú vo vodnom brodisku. Zapotia sa aj robotníci. Tí práve v týchto dňoch na námestí stavajú letný pavilón.

Aj na východe pripeká

„Dnes v noci som nemohla ani spať. Bolo mi tak horúco. A počas dňa? Len zmrzlina. Je nenormálna horúčava, nič sa mi nechce robiť. Neverila som vlastným očiam, keď som sa pozrela na teplomer vonku. Bolo tam 49 stupňov,“ reagovala Anna na portáli michalovce.dnes24­.sk.

Zatiaľ čo niektorých horúčavy unavujú, iným, naopak, vyhovujú. Medzi druhú skupinu sa radí aj Silvia. „Nevedela som sa dočkať leta, konečne je to tu. Horúce počasie je pre mňa balzam na dušu. Tridsiatky sú fajn, teplomer mi ukazuje miestami aj viac ako tridsať,“ prezradila portálu presov.dnes24.sk.

Vysoke teploty leto
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM