Ľubomíra Karmanová Správy

Zblúdilí Maďari v Slovenskej Prahe, či prekvapený Žilinčan: Študenti v Lučenci zažili s GPS kopu úsmevných situácií

Maďarskí študenti sa stratili medzi Prahou a Divínskym hradom, Žilinčania boli prekvapení z našich kopcov no a Pražáci nabehali kilometre navyše. Študentom návšteva Lučenca priniesla kopu situácií, ktoré im v tej chvíli vôbec nepripadali vtipné.

Ilustračný obrázok k článku Zblúdilí Maďari v Slovenskej Prahe, či prekvapený Žilinčan: Študenti v Lučenci zažili s GPS kopu úsmevných situácií
Zdroj: Dnes24.sk

Medzinárodný geodetický 5 – boj je súťaž, ktorej názov znie síce trochu odstrašujúco, no v skutočnosti je to pri vážnosti súťaže celkom dobrá zábava, ktorá súťažiacim prináša nielen radosť z úspešného zvládnutia náročných úloh, ale aj mnoho komických situácií. Svoje o tom vie aj organizátor súťaže, učiteľ Stavebnej školy Oskara Winklera v Lučenci Pavol Fodor.

Zblúdilí Maďari

„V jednom upršanom ročníku, trasa Praha – Divínsky hrad, sa na štart postavilo aj maďarské družstvo, ktoré GPS navigáciu videlo prvýkrát v živote. Nikomu to nepovedali. Kým prišli na prvé stanovisko asi 1,5 km od štartu, rozhodcovia už boli preč v domnení, že tento tím nenastúpil na preteky, keďže mali štartovať medzi prvými a už sa vystriedali u nich všetci ostatní,“ spomína na úsmevnú udalosť učiteľ.

Onedlho sa rozbehlo veľké pátranie po maďarských študentoch. Vysvitlo, že systém sa naučili spolovice a tak blúdili síce v správnej vzdialenosti ale v nesprávnom smere. O tom, že by mali odstúpiť zo súťaže nechceli ani počuť. „Po krátkej inštruktáži prešli celú trasu v čase keď už všetci pretekári boli na ubytovni. Keď som ich stretol, bolo na nich vidieť asi najviac hrdosti a sebaúcty za tie roky pretekov. Svojim spôsobom vyhrali,“ so smiechom dodáva učiteľ.

Geodetický 5 boj

Geodetický 5 – boj je súťaž trojčlenných zmiešaných družstiev stredoškolákov geodetov, geoinformatikov, ktorí dostanú na štarte zoznam GPS súradníc tvoriacich 10 – 12 –15 km dlhú trasu. Keď úspešne zablúdia, často aj dlhšiu. Medzi súradnicami sú tzv. orientačné body, kde väčšinou nie sú kontroly, len im uľahčujú nájsť relatívne najschodnejši­u cestu.

„Päť súradníc patrí stanoviskám kde sa na meraný čas a kontrolovanú presnosť vykonávajú typické úlohy geodeta – správne postaviť nad geodetickým bodom prístroj, odmerať potrebné údaje a vypočítať výšku nejakého objektu,alebo rozlohu nejakej plochy, či vyriešiť nejakú formu odborného vedomostného testu,“ vysvetľuje organizátor Paľo Fodor.

Najrýchlejší Pražáci, prekvapený Žilinčan

V jednom ročníku pretekári z Prahy omylom vynechali stanovisko. Zistila to až rozhodcovská komisia. Pražáci sa zaťali, vrátili sa niekoľko km späť, vyriešili úlohu, znova prebehli na stanovisko, kde už boli a pokračovali do cieľa. „Napriek tomu, že mali v cieli na počítadle miesto 17 km až 25 km, vyhrali rýchlostnú kategóriu,“ doplnil Fodor.

"Na trase Radzovce, Obručná, hrad Šomoška, v cieli sedí chalan opretý o múr hradu, ledva popadne dych. Pýtam sa ho, či je unavený. Lapajúc po kyslíku mi odpovedá: „čo my v Žiline vieme, ideme pretekať do Lučenca a čakáme, že budeme behať po rovinke… kde ste tu vzali také kopce?“ rozpamätal sa aj na ďalší príbeh organizátor.

Súťaž v ohrození

V súčasnosti sa tejto súťaže zúčastňuje okolo 10 kolektívov zo slovenska, 6 z Maďarska a 6 z Čiech. Úspešná súťaž, je však ohrozená kvôli finančným prostriedkom a tak sa organizátori rozhodli zapojiť do projektu, kde sú potrebné hlasy verejnosti. Hlasovať za projekt môžete aj vy. Nielen organizátori, ale najmä študenti by o zážitok z pretekov neradi prišli.

„Na jednom preteku sa na kopci vynorili tri postavy, beh dole kopcom, jeden padá. Na mokrej tráve sa na bruchu šmýka ďalej rovnakou rýchlosťou, zdvihnutie a pokračovanie v behu pôsobilo ako ladný nacvičený pohyb. Keď zmizli v daždi, jeden sa zastaví, vráti sa a z blata vyťahuje tenisku, obúva si ju a pokračuje v behu. Po pretekoch im oči svietili nadšením. Vraj to bol lepší zážitok ako keď súťažili počas slnečného dňa,“ pridáva na záver ďalší zo zážitkov z pretekov učiteľ Fodor.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM