Kristína Kožiaková Rôzne

Zbojská sa teší vynovenej ceste: Ohrozí nový úsek obľúbenú atrakciu?

Po zrekonštruovaní náročného úseku štátnej cesty medzi mestami Brezno a Tisovec sa objavujú, podľa slov primátora Mináča, názory na úplné zrušenie osobnej prepravy na unikátnej trati. Samospráva chce bojovať za jej zachovanie.

Ilustračný obrázok k článku Zbojská sa teší vynovenej ceste: Ohrozí nový úsek obľúbenú atrakciu?
Zdroj: TASR

Železnica z Tisovca do Brezna vedie prakticky súbežne so štátnou cestou I/72, ktorej najkomplikova­nejšia, približne štvorkilometrová časť cez sedlo Zbojská bola po približne 2,5-ročnej rekonštrukcii začiatkom decembra odovzdaná do užívania.

V tejto súvislosti sa objavili názory, že po zrekonštruovaní a rozšírení spomínaného úseku dôjde k útlmu či úplnému zrušeniu osobnej prepravy na uvedenej trati.

„Snahou miestnej samosprávy v Tisovci bude udržať osobnú vlakovú prepravu na železničnej trati smerom na Brezno aj v budúcnosti“,u­viedol primátor mesta Peter Mináč, podľa ktorého je pri tomto úsilí veľkou pomocou zubačkový parný vlak, ktorý premáva na spomínanej trati.

„Budeme stále trvať na tom, aby osobná preprava na tejto trati bola zachovaná. Myslím si, že boj o udržanie premávky sme vyhrali už tým, že sme spustili atrakciu v podobe parného vlaku. Oživila celý región a počas tohto roka sa u nás vlakom previezlo 2562 turistov,“ informoval Mináč.

„Osobná vlaková preprava má význam nielen z hľadiska nižších cestovných nákladov pre ľudí, ale tiež pri ďalšom rozvoji turizmu, ktorý súvisí s neďalekou Muránskou planinou a so samotnou zubačkou,“ dodal.

„Už teraz si objednávku na prepravu naším parným vlakom počas budúceho roka podali tri zahraničné firmy. Pripravujeme navyše pripomenutie si 120. výročia tejto trate, ktoré sa bude konať v dňoch 8. a 9. októbra 2016. Chceme budovať a skvalitňovať zázemie občianskemu združeniu Zubačka, aby mohli pokračovať vo svojich aktivitách,“ zdôraznil ptimátor s tým, že práve cestovný ruch môže tento región pozdvihnúť.

Môže vás zaujímať:

Technická rarita môže vyvolať vlnu veľkého záujmu: V Tisovci obnovia ozubnicový parný vlak!

Veľké plány s pozoruhodnou zubačkou: Kam smeruje prvá jazda a ako chcú nalákať turistov?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM