Boris Macko Samospráva

Známa obec pri Lučenci si chce udržať mladých ľudí. Stavila na nové byty

Samosprávy, hlavne obce, sa snažia udržať si mladých obyvateľov. V Mýtnej zvolili zaujímavú stratégiu.

Ilustračný obrázok k článku Známa obec pri Lučenci si chce udržať mladých ľudí. Stavila na nové byty
13
Galéria
Zdroj: TASR

Tretí nový bytový dom za posledné obdobie má v tomto roku pribudnúť v obci Mýtna v okrese Lučenec. Ako informoval starosta Pavel Greksa, náklady na výstavbu sú plánované na úrovni zhruba 600 000 eur, pričom financovať ju budú pomocou dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR a z úveru od Štátneho fondu rozvoja bývania.

„Predpríprava je už hotová, urobili sa inžinierske siete i parkoviská. V jarných mesiacoch začneme s výstavbou a bytovku chceme odovzdať do konca roka,“ avizoval starosta Mýtnej s tým, že všetko je už schválené a začiatku výstavby nič nebráni.

Dom s 12 bytmi bude stáť vedľa už stojaceho bytového domu, ktorý bol dokončený koncom minulého roka. Súčasťou má byť i úprava celého areálu a dlhodobým zámerom obce je podľa starostu tiež vybudovanie zariadenia sociálnych služieb pre seniorov. „Slúžilo by nielen dôchodcom, ale i obyvateľom obidvoch bytoviek na stretávanie a iné komunitné účely,“ dodal.

S výstavbou bytov v obci začali pred približne štyrmi rokmi a podľa Greksu si vtedy stanovili plán postaviť minimálne 50 nových bytov, aby v dedine udržali mladých ľudí. „Ak bude záujem občanov o nájomné byty pretrvávať a štát bude ich výstavbu naďalej podporovať, so stavbou bytových domov budeme pokračovať aj v budúcnosti. V tejto chudobnej oblasti totiž ľudia nemajú toľko peňazí, aby si mohli dovoliť stavbu domu,“ podotkol Greksa.

Pozrite si v našej fotogalérii aj krásu zamrznutých fontán v Lučenci a Mýtnej!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krása zamrznutých fontán V Lučenci a Mýtnej
13
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM