Jakub Forgács Správy

Známa obec pri Lučenci zamestná sociálne pracovníčky. Budú sa venovať Rómom

V obci Divín zamestnajú terénne pracovníčky. Spĺňať budú musieť prísne kritériá.

Ilustračný obrázok k článku Známa obec pri Lučenci zamestná sociálne pracovníčky. Budú sa venovať Rómom
7
Galéria
Zdroj: TASR

Tri sociálne pracovníčky, ktoré sa budú venovať tamojšej rómskej komunite, zamestná obec Divín v okrese Lučenec. Ako informoval starosta obce Ján Koza, umožní to národný projekt Terénna sociálna práca a terénna práca v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít.

„Bude zrealizované výberové konanie na jednu terénnu sociálnu pracovníčku a dve terénne pracovníčky. Sú tam pomerne prísne kvalifikačné kritériá a predpoklady a musia spĺňať aj kritériá z hľadiska vzdelania,“ informoval starosta na ostatnom zasadnutí obecného zastupiteľstva.

Podľa jeho slov nejde o úplne novú aktivitu. „Niečo podobné sme v obci mali v minulosti z fondu sociálneho rozvoja. Projekt fungoval približne tri roky, potom skončil. V rámci nového programového obdobia čerpania eurofondov je možnosť znovu zriadiť takéto pracovné pozície, preto sme sa rozhodli uchádzať o podporu,“ dodal.

Divín je medzi 150 vybranými obcami, v ktorých má zastúpenie rómska komunita a na ktoré sa preto vzťahujú štyri aktivity v rámci projektu Terénna sociálna práca a terénna práca v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. Okrem samotnej terénnej sociálnej práce a terénnej práce v obciach medzi ne patrí podpora predprimárneho vzdelávania detí z marginalizovaných rómskych komunít, majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov v rómskych osadách pod jestvujúcimi obydliami a zriaďovanie komunitných centier.

Foto: ilustračné

Rómovia
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM