Eliška Šándorová Správy

A. Pivková: Predsavzatia, ktoré si dávame aj my, sú hlavne o ďalšom pozitívnom smerovaní nášho mesta

Po jesenných komunálnych voľbách ponechali občania na čele mesta Lučenec Alexandru Pivkovú. Ako bilancuje rok, prežíva sviatky a čo čaká mesto, prezradila v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku A. Pivková: Predsavzatia, ktoré si dávame aj my, sú hlavne o ďalšom pozitívnom smerovaní nášho mesta
3
Galéria
Zdroj: TASR

Na pozícii primátorky ostávate ďalšie štyri roky. Čo ste v predchádzajúcich rokoch nestihli a chcete určite dokončiť?

Naše mesto napreduje, veľa projektov sa nám podarilo zrealizovať. Čo však ešte ostáva pred nami je nepoľaviť v tempe rozvoja, pokračovať v úspešnosti investícií, ako je napríklad vybudovanie modernej novej plavárne, zábavného priestoru v mestskom parku, rekonštrukcie ďalších ulíc, verejných priestranstiev a vybudovanie nových cyklotrás.

Sú to veľké investičné plány, v akej finančnej kondícii je Lučenec a ktorá oblasť by mala „zhltnúť“ najviac na najbližšie roky?

Mesto je finančne zdravé, predpokladáme aj rok 2018 ukončiť s prebytkom hospodárenia, z ktorého chceme financovať ďalšie rekonštrukcie ulíc, chodníkov, parkovacích plôch, skrášliť mesto a ďalej rozvíjať vzdelávanie v škôlkach a školách v našom meste. Neustále sa nám darí znižovať zadlženosť mesta, a máme teda v ďalších rokoch priestor na ďalšie investície a budovanie toho, čo potrebujeme.

Prioritami sú moderná mestská plaváreň, pokračovanie v preložke, rekonštrukcie ciest, pasáží a chodníkov a rekonštrukcia verejného osvetlenia so smart prvkami.

Mnohí sa v diskusii na internete pýtajú na schátrané a opustené budovy; detské ihriská; či cesty a chodníky. Čo v tomto smere čaká mesto v najbližšom období?

Schátrané a opustené budovy vo vlastníctve mesta nemáme. Tie, ktoré sú schátrané, sú súkromným vlastníctvom osôb, kde mesto intenzívne vyvíja zákonný tlak na ich ďalšie využitie, rekonštrukcie… (Gastro, Fándlyho ul. a pod.). Budova na Rúbanisku I pri ubytovni je pripravená na rekonštrukciu – projekt súkromného vlastníka počíta s jej využitím na byty a občiansku vybavenosť. Vybudovali sme nové detské ihriská podľa platných certifikátov. Ďalších 9 lokalít bude mesto budovať nanovo postupne, staré postupne likvidujeme. Systematicky a postupne takto v našom meste už nebudú staré, nefunkčné alebo polofunkčné ihriská vybudované pred bytovými domami.

Pokračovať v rekonštrukciách ciest a chodníkov je naša priorita – Jókaiho ďalšia etapa, Sládkovičova, Borhyho, Krátka, Husova, Rúbanisko I, II, a postupne ďalšie.

Mesto upustilo od Silvestrovskej zábavy a aj teraz privíta Nový rok 1. januára. Aké predsavzatia máte ako primátorka pre mesto?

Na Silvestra sa lúčime so starým rokom a bilancujeme, spomíname, vyjadrujeme vnútornú spokojnosť, niekedy si povieme, že sme mohli urobiť alebo dosiahnuť viac, ale vždy si myslíme, že konáme všetko, čo je v našich silách, čo zvládame a mnohokrát nevieme ovplyvniť okolnosti, ktoré do našich rozhodnutí vstupujú. A preto Nový rok a uvítanie nového roka je čas, kedy chceme byť optimistickí, radostní, a taká má byť aj oslava na námestí pre nás všetkých, ktorí žijeme v meste, pre rodiny, pre deti, seniorov, príbuzných, ktorí prišli do našich rodín a do mesta, aby boli s nami a delili sa o svoju prítomnosť a radosť.

Predsavzatia, ktoré si dávame aj my, pracovné, sú hlavne o ďalšom pozitívnom smerovaní nášho mesta, spokojnosti našich obyvateľov, vyjadrovaní úcty a porozumenia medzi nami, o trpezlivosti a pochopení každého, kto má dobré úmysly a nápady, myšlienky a chce niečo dobré v meste uskutočniť, a nielen kritizovať.

Ako strávite vianočné sviatky?

Vianoce sú pre moju rodinu čas oddychu, spoločných chvíľ, rodinného tepla a radosti z prítomnosti najbližších, čas strávený s vnúčatami, doma, na horách, na lyžovačke, prechádzkach, pri dobrom vínku, v pokoji, zamyslení sa a skľudnení pracovného a osobného tempa. Nech máme všetci tento čas vianočný taký, po akom túžime.

Zasadnutie nového mestského zastupiteľstva v Lučenci
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM