Ľubomíra Karmanová Rôzne

Aj Lučenčania chcú takto pomôcť: Každá ponožka iná, pozrite prečo!

Ľudia na svete sú rôzni. Presne tak ako ponožky. Ak si obujete farebné ponožky 21. marca, určite nebudete za blázna.

Ilustračný obrázok k článku Aj Lučenčania chcú takto pomôcť: Každá ponožka iná, pozrite prečo!
Zdroj: Dnes24.sk

21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. Ak si obujete v tento deň rôznofarebné ponožky, možno sa za vami na ulici niektorí zvedavci otočia. Sami na sebe si tak môžete vyskúšať aké to je, keď sa za vami niekto obzrie, pretože sa niečím odlišujete.

My sa do tohto projektu zapojíme, pretože klientmi nášho zariadenia sú aj ľudia s downovým syndrómom a považujeme ich za veľmi výnimočných ľudí,“ hovorí Denisa Nincová, riaditeľka Domova sociálnych služieb v Lučenci.

Podľa nej je veľmi dôležité hovoriť o tom, že zdravotné postihnutie nie je choroba. Je to stav, ktorý spôsobuje, že človek, ktorý má napríklad downov syndróm má možno v niektorých oblastiach života v dôsledku zdravotného hendikepu viacej limitov, ale na druhej strane môže mať množstvo iných výnimočných vlastností.

„Ľudia s downovým syndrómom by mali mať v spoločnosti zabezpečené také isté práva ako ktokoľvek iný, mali by mať šancu zapojiť sa do hlavného prúdu vzdelávania a zamestnávania,“ myslí si Nincová.

V sobotu 21. marca stretnete klientov, aj zamestnancov DSS v meste a spoznáte ich podľa rôznofarebných ponožiek.

„Ľudí požiadame o podporu tým, že v sobotu budú spolu s nami chodiť po svete trochu iní, ako je to bežné,“ prezradila na záver Nincová.

Dátum svetového dňa Downovho syndrómu, 21. marec, bol symbolicky odvodený z číslic 3 a 21 (trizómia 21. chromozómu) a mal by poslúžiť k lepšiemu objasneniu a porozumeniu problematiky osôb narodených s Downovým syndrómom.

Deň rôznych ponožiek
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM