Boris Macko Kultúra

Aké bolo spolužitie Slovanov s Avarmi? V Lučenci ponúknu odpovede unikátne expozície

O našich predkoch, Slovanoch aj Avaroch, sme sa učili ešte na dejepise. V Lučenci sa onedlho naskytne jedinečná možnosť, spoznať viac z histórie.

Ilustračný obrázok k článku Aké bolo spolužitie Slovanov s Avarmi? V Lučenci ponúknu odpovede unikátne expozície
10
Galéria
Zdroj: TASR

Vzájomné spolužitie Slovanov a Avarov na území dnešného Slovenska, ktoré trvalo takmer 250 rokov a umelecké remeslo od praveku až po súčasnosť budú prezentovať dve výstavy. V utorok 11. apríla ich otvoria v priestoroch Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci. Obidve budú sprístupnené do 28. mája.

Prvá výstava je zameraná na slovanské a avarské sídliská, odievanie, remeslá, poľnohospodárstvo a spôsob pochovávania. „Chceme v rámci nej predstaviť zaujímavé archeologické nálezy, ktoré dokumentujú spolužitie Avarov a Slovanov na území dnešného Slovenska. Doklady o ňom máme totiž aj priamo na území Novohradu, na slovansko-avarskom pohrebisku v Prši,“ priblížila riaditeľka NMG Iveta Kaczarová.

Obsahom druhej výstavy sú okrem originálnych archeologických nálezov od doby bronzovej po stredovek aj repliky, ktoré sú dielom študentov Súkromnej strednej umeleckej školy z Hodruše-Hámrov. „S touto školou máme dlhoročnú dobrú spoluprácu a jej študenti dosahujú výborné výsledky. Vyrobili pre nás napríklad i repliku Lučeneckého zlatého pokladu,“ dodala riaditeľka.

Pozrite si v našej galérii poklady, ktoré ukrýva Novohradské múzeum v Lučenci!

foto: ilustračné

Novohradské múzeum a galéria Lučenec ponúka poklady regiónu
10
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM