Aktualizované Jakub Forgács Správy

Klus sa vzdal kandidatúry na župana Banskobystrického samosprávneho kraja

Martin Klus zvolal tlačovku, na ktorej sa vzdal svojej kandidatúry. Čo uviedol ako hlavný dôvod?

Ilustračný obrázok k článku Klus sa vzdal kandidatúry na župana Banskobystrického samosprávneho kraja
4
Galéria
Zdroj: TASR

Kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Martin Klus (SaS, OĽaNO, NOVA, KDH, OKS) sa v utorok oficiálne vzdal svojej kandidatúry v prospech svojho súpera v novembrových voľbách do vyšších územných celkov Jána Luntera. Urobil tak po oboznámení sa s výsledkami prieskumov preferencií kandidátov od agentúr AKO a Median.

„Dnešným dňom sa vzdávam svojej kandidatúry v prospech Jána Luntera, pretože intoleranciu a nekompetentnosť treba z nášho kraja a aj z celého Slovenska vyhnať,“ vyhlásil.

Klus to oznámil na utorkovej tlačovej besede v Banskej Bystrici v prítomnosti nezávislého kandidáta Luntera. Zdôraznil, že ako spoločný kandidát viacerých politických subjektov svoje rozhodnutie s nimi konzultoval a má ich podporu.

Ako politológ a poslanec Národnej rady SR za SaS Klus zdôvodnil, prieskumy oboch agentúr ukázali, kto je jasným favoritom vo voľbách na šéfa kraja.

Nezávislý prieskum u agentúr si zadali piati kandidáti Okrúhleho stola, okrem Klusa aj nezávislí Stanislav Mičev, Igor Kašper, Pavel Greksa a Viliam Baňák (Jednota – ľavicová strana Slovenska). V pondelok (2.10.) sa všetci oboznámili s jeho výsledkami.

Klus patril medzi tých kandidátov, ktorí od začiatku tvrdili, že ak prieskumy ukážu, že jeden zo súperov má výrazne vysoké preferencie, zachová sa zodpovedne. Vzdá sa v prospech silnejšieho, aby v jednokolovej voľbe netrieštil hlasy voličov, čo v konečnom dôsledku iba nahráva súčasnému šéfovi kraja Marianovi Kotlebovi (ĽSNS).

Martin Klus
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM