Ľubomíra Karmanová Správy

Americké študentky sú z Lučenca paf: Rezne sú fajn aj zmrzlina, ale takú chudobu sme ešte nevideli!

Lučenec medzi vyhľadávané turistické destinácie síce nepatrí, no z času na čas sa aj tu objaví pár turistov. V tomto období môžete v meste natrafiť na skupinku nápadných mladých ľudí s fotoaparátmi a ruksakmi. 24 študentov prišlo z Arizony a trávia v našom meste dva týždne prázdnin.

Ilustračný obrázok k článku Americké študentky sú z Lučenca paf: Rezne sú fajn aj zmrzlina, ale takú chudobu sme ešte nevideli!
Zdroj: Dnes24.sk

Dva dovolenkové týždne trávi v Lučenci v týchto dňoch 24 američanov z Arizony. Nie sú tu síce doslovne ako turisti, ale skôr ako dobrovoľníci, ktorí prišli na výpomoc do anglického tábora ako lektori. Popri ich dobrovoľníckych aktivitách sa im už podarilo porozhliadnuť aj po meste a o svoje dojmy sa s nami podelili Brooklyn a Phoebe. „Toto mesto je neskutočne maličké,“ hovorí Brooklyn a doplní ju aj Phoebe: „U nás chodíme všade autom, tu sme prešli celé mesto pešo, je to naozaj nezvyčajné,“

Ich prvé dojmy z nášho mesta boli zmiešané. Prvé prekvapenie na nich čakalo v hoteli. „U nás máme sprchy namontované v stene, tu sme si sprchu museli držať v ruke, je to čudné,“ smeje sa Brooklyn. Ľudia v meste sú podľa nich veľmi milí a srdeční. Prekvapenia zažili aj v súvislosti s našimi zvykmi a jedlom.

„My v Amerike obedujeme len niečo ľahké, nejaký sendvič a tak, potom máme sýtejšiu večeru. Keď jeme polievku, je to pre nás hlavné jedlo, tu nám za polievkou dali ešte ďalšie jedlo, to nás prekvapilo,“ vysvetľuje Phoebe. „Mne nechutili halušky. Viem, že je to vaše národné jedlo, ale pripadalo mi to hrozné, ale Phoebe si na nich pochutnávala. Mne chutí zmrzlina, tá v centre je super a výborné sú aj rezne,“ prezradila Brooklyn.

Na našom meste by podľa ich slov nezmenili nič. Páči sa im tu všetko, no napriek tomu, žiť by tu vraj nechceli. „Páči sa mi synagóga a máte krásny park, ale je tu pekne tak na tie dva týždne a potom už radšej domov,“ snaží sa byť Brooklyn zdvorilá. „U nás sú lepšie možnosti, kultúra, práca, štúdium, tu by som si asi nezvykla,“ doplnila Phoebe.

Ako na záver obe dodali, najviac im imponujú samotní Lučenčania, našli si tu skvelých priateľov. Američania sú podľa nich síce veľmi priateľskí a otvorení, ale dosť povrchní. „Slováci sú pri prvých stretnutiach takí zdržanlivejší, ale neskôr o to srdečnejší,“ myslí si Phoebe. Ich pozornosti neušli ani obyvatelia posedávajúci v centre na verejných priestranstvách a popíjajúci lacné víno. „Niečo také sme videli po prvý krát. Takú mieru chudoby som ešte nikdy nevidela,“ priznala na záver Brooklyn.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM