Jakub Forgács Kultúra

Bystrica sa stane hlavným mestom hip-hopu: Toto všetko zažijeme pod Urpínom!

Už štvrtýkrát bude Banská Bystrica dejiskom hip - hopového podujatia svetového formátu, tentoraz v podobe európskeho finále. Na Outbreak Europe 2013 hip - hop festivale očakávajú organizátori tanečníkov, DJ-ov, MC's a graffiti writerov zo 61 krajín sveta.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica sa stane hlavným mestom hip-hopu: Toto všetko zažijeme pod Urpínom!
Zdroj: Dnes24.sk

Na dnešnej tlačovej konferencii v meste pod Urpínom to uviedol jeden z organizátorov podujatia Miroslav Križan. Mesto Banská Bystrica je spoluorganizátorom akcie, ktorá prebehne od piatka do nedele v rôznych častiach mesta.

Účastníci zo 61 krajín zo všetkých kontinentov

„Máme zastúpenie zo všetkých kontinentov na svete. Ľudia sa môžu tešiť okrem svetových výkonov b-boy tanečníkov aj na party atmosféru, vynikajúcu inšpiráciu od ľudí, ktorí žijú hip-hopom, taktiež na funkové kapely,“ pokračoval Križan. Súčasťou Outbreaku sú podľa jeho slov rôzne party atmosféry, kde sa zachovávajú tradičné prvky hip-hopovej kultúry. „Čiže, vytvoria sa tanečné Cyphere (tanečné kruhy) a breakeri si to budú rozdávať medzi sebou. Viac-menej tieto Cyphere sú najviac tradičné a zároveň vyjadrujú najväčší rešpekt medzi tými ľuďmi,“ vysvetlil Križan.

Základom Outbreaku je podľa neho prinášať a zachovávať správnu esenciu hip-hopu, ktorý má elementy MCing, DJing, graffiti writing a breaking. „A, samozrejme, šíriť dobrú a pozitívnu energiu, inšpiráciu medzi ľuďmi. Aby mali správne hodnoty v živote, aby neriešili veci, ktoré sú negatívne,“ podotkol Križan.

Banská Bystrica sa stane hlavným mestom hip – hopu

„Na jeden víkend budeme hlavné mesto hip – hopu. Tešíme sa tomu,“ konštatoval primátor Peter Gogola. Myslí si, že je veľmi dobre, že mesto je spoluorganizátorom takejto akcie, pretože je dôležité, aby mladí ľudia, ktorí žijú v Bystrici, nachádzali príležitosť pre realizáciu svojich kultúrnych potrieb aj tu a nemuseli za ňou chodiť do Bratislavy či zahraničia.

Už v nedeľu sa začali v meste pod Urpínom tanečné workshopy. Celý projekt sa volá Hip-hop holidays (Hip-hopové prázdniny) alebo Super hip-hop week (Super hip-hopový týždeň). Začal sa na Ukrajine minulý týždeň, odkiaľ sa tanečníci presunuli do Bystrice. Tu sa začali tanečné workshopy v tanečných školách s headlinermi akcie a pokračujú do štvrtku. „Večer odpálime americkú akciu Cypher Adikts, kde sa budú realizovať spomínané tanečné kruhy,“ pokračoval Križan.

Je to hlavne o spájaní ľudí

V piatok odštartujú celý Outbreak v banskobystrickom klube, kde budú prebiehať preliminačné battle a večer sa aktéri presunú na Námestie SNP, kde sa vytvorí funky Cypher za sprievodu funkovej kapely. Sobota bude pokračovať vyššími kolami Outbreaku v jednotlivých disciplínach. „V nedeľu realizujeme zaujímavý projekt Rep your country. (Reprezentuj svoju krajinu). Tento rok očakávame až 30 krajín, čiže budeme mať 30 národných tímov, ktoré si to budú medzi sebou rozdávať za sprievodu vynikajúcich DJ-ov,“ dodal Križan.

Podujatie má spomínaných štyroch headlinerov, medzi ktorých patria Alien Ness (USA/New York), Jeskilz (USA/L.A.), Focus (Fínsko) a Moy (USA/Texas), ten sa zúčastnil aj na dnešnej tlačovej konferencii. Outbreak je podľa neho unikátny v tom, že či už organizátori alebo návštevníci, všetci rozumejú koncepcii hip-hopovej kultúry. „Je to o spájaní tých elementov a hlavne ľudí medzi sebou zo všetkých krajín. Je to prepojenie medzi ľuďmi, ktorí rozumejú tejto kultúre a reprezentujú ju pred verejnosťou,“ dodal Moy.

Foto a video: Outbreak

Banská Bystrica ožije hip - hopom: Privíta tanečníkov a hudobníkov zo 61 krajín
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM