Jakub Forgács Správy Samospráva

Banskobystrický kraj vyzval na zmeny v zákonoch: Chce pomôcť zamestnať Ukrajincov, FOTO

Na časť problémov už reflektuje nový Lex Ukrajina, ktorý je aktuálne v procese schvaľovania. Podľa kraja je tu však množstvo nezodpovedaných otázok a problémov, ktoré treba vyriešiť.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický kraj vyzval na zmeny v zákonoch: Chce pomôcť zamestnať Ukrajincov, FOTO
15
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK

Zástupcovia BBSK na tlačovom brífingu upozornili na nevyhnutné zmeny v legislatíve, ktoré by umožnili zamestnávanie kvalifikovaných ľudí – najmä lekárok, lekárov, zdravotných sestier, zdravotníckych asistentov či farmaceutov a farmaceutiek aj v regiónoch. „Podľa aktuálne platnej legislatívy sa lekári a sestry môžu zamestnať len v nemocniciach, na odbornú stáž farmaceutov zákon nemyslí vôbec. To im prakticky neumožňuje získať zamestnanie v regiónoch mimo veľkých miest, kde sa nemocnice nenachádzajú,“ uviedla to Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK/

Nezodpovedané otázky

„Dnes je situácia taká, že utečenci z Ukrajiny môžu v pozíciách, na ktoré nie je potrebná odborná kvalifikácia, začať na Slovensku pracovať prakticky okamžite, po získaní štatútu dočasného útočiska. Väčší problém so zamestnaním však paradoxne majú ľudia kvalifikovaní, najmä zdravotníci či farmaceuti. Pritom prakticky vo všetkých okresoch nášho kraja, ale dá sa povedať že v podstate na celom Slovensku, chýbajú ambulantní lekári pre deti, pre dospelých či zubári. Chýbajú zdravotné sestry v zariadeniach sociálnych služieb a problém je obsadiť aj miesta farmaceutov v lekárňach,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Na časť týchto problémov už reflektuje nový Lex Ukrajina, ktorý je aktuálne v procese schvaľovania, stále je tu však podľa Štepánekovej množstvo nezodpovedaných otázok a problémov, ktoré treba vyriešiť.

Čo vštko žiada BBSK, sa viac dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Kraj vyzval na zmeny v zákonoch
15
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM