Kultúra

Bašta hradu Fiľakovo bude zastrešená, vznikne v nej priestor pre turistov

Nový priestor pre turistov vznikne v západnej delovej bašte Fiľakovského hradu nad mestom Fiľakovo v okrese Lučenec, ktorú samospráva v súčasnosti rekonštruuje.

Ilustračný obrázok k článku Bašta hradu Fiľakovo bude zastrešená, vznikne v nej priestor pre turistov
Zdroj: Mesto Fiľakovo

Projekt podporilo dotáciou vo výške 52-tisíc eur ministerstvo kultúry v rámci programu Obnovme si svoj dom a mesto ho spolufinancuje tromi tisíckami eur.

V rámci rekonštrukcie bude bašta staticky zabezpečená a upravia sa nesprávne vykonané zásahy z čias bývalého režimu, napríklad škáry z cementovej malty, ktoré boli urobené v 70. rokoch a spôsobovali vlhnutie muriva. Všetky práce sú naplánované do leta budúceho roku.

Vyššia bašta

Bašta bude po rekonštrukcii dokonca o niečo vyššia. „Počas minuloročných výskumov na hrade sa ukázalo, že bašta má neprofesionálne upravenú hornú časť muriva. Z celej šírky koruny muriva sú vymurované len dva bočné pruhy, uprostred ktorých sú nedbalo nahádzané skaly a blato. Preto musíme túto časť muriva rozobrať a nadvihnúť. Nadmurovka tak bude o meter až jeden a pol metra vyššia ako doposiaľ,“ vysvetlil primátor mesta Attila Agócs.

Delová bašta bola doposiaľ v rámci turizmu nevyužívaná. Podľa primátora ju v minulosti sporadicky používali ako provizórnu prezliekareň pre účinkujúcich na kultúrnych podujatiach odohrávajúcich sa na nádvorí hradu. Po dokončení rekonštrukcie však bude slúžiť ako návštevnícke centrum pre turistov.

„Budú tam umiestnené náučné panely o okolitých hradoch. Chýbať nebudú ani lavičky, takže tu napríklad budú môcť návštevníci prečkať nepriaznivé počasie a dozvedieť sa pritom niečo o kultúrnom dedičstve nášho regiónu,“ doplnil Agócs.

FOTO: Hrad Fiľakovo bol v minulosti sídlom tureckého "okresu"
9
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM