Ľubomíra Karmanová Správy

Čaká nás najromantickejšia noc v roku: Z tohto miesta v Lučenci bude najlepšie vidieť padajúce hviezdy

Desiatky padajúcich hviezd. Takéto úchvatné divadlo, ktoré nám pripraví nočná obloha nás čaká už onedlho. Zažiť noc splnených prianí môžete aj v Lučenci. Čaká nás najromantickejšia noc v roku.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás najromantickejšia noc v roku: Z tohto miesta v Lučenci bude najlepšie vidieť padajúce hviezdy
Foto: Petr Horálek

V noci z 12. na 13. augusta 2015 budú mimoriadne priaznivé podmienky na pozorovanie meteorického roja Perzeidy, ktoré sú ľudovo nazývané slzami svätého Vavrinca. Na mieste nerušenom umelým osvetlením uvidíme za hodinu asi 60 – 70 meteorov za hodinu. „Pozorovacie podmienky tohto roku sú mimoriadne priaznivé, nakoľko pozorovanie nebude rušiť svit Mesiaca a podobne vhodné podmienky nastanú až v roku 2018,“ prezradil Pavol Rapavý z Rimavskosobotskej hvezdárne.

„Ráno pred východom Slnka skrášli východný obzor aj mimoriadne tenučký kosáčik Mesiaca a o niečo vyššie možno uvidíme aj slabý červenkastý Mars. Aktivita roja výraznejšie stúpa už od 10. augusta. Najvhodnejšie podmienky na pozorovanie sú od polnoci až do svitania a okrem meteorov zaujme na tmavej oblohe aj striebristá Mliečna cesta,“ vysvetľuje odborník.

Podľa jeho ďalších slov najlepšie uvidíte tento jav na miestach mimo mesta, kde je obloha jasnejšia a neruší ju umelé svetlo. Zoberte teda deku, karimatku, svoju lásku a vyhľadajte si romantické miesto v prírode. Romantický pohľad sa vám naskytne aj z Lučenskej priehrady, no čím ďalej od mesta, tým bude zážitok intenzívnejší. Možno zažijete najromantickejšiu noc a možno sa vám splní aj nejaké prianie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM