Simona Husaniková Správy

Čaplovič tvrdí: Radšej menej a lepšie zaplatených učiteľov

Minister školstva desať dní po stanovenom termíne v parlamente uviedol správu o stave školstva. Návrhy bez finančného vyčíslenia považuje Miroslav Beblavý za čistú science fiction.

Ilustračný obrázok k článku Čaplovič tvrdí: Radšej menej a lepšie zaplatených učiteľov
Zdroj: Webnoviny.sk

Otázka financovania je kľúčová v správe o stave školstva na Slovensku, ktorá sa dostane na verejnú diskusiu.
Uviedol to minister školstva Dušan Čaplovič, ktorý na úvod dnešného rokovacieho dňa v parlamente predstúpil s materiálom. ,,Bez zvýšenia objemu finančných prostriedkov do školstva je jeho ďalší rozvoj veľmi problematický," povedal poslancom minister. Správa obsahuje návrhy, je určená na diskusiu, ktorá je otvorená do 30. júna tohto roku.

Stretnutia s odborníkmi

Čaplovič informoval, že k správe už dostali 42 odborných pripomienok, pripravujú sa stretnutia s odborníkmi. ,,Diskusiu by sme chceli uzavrieť do 30. júna," dodal minister. Potom materiál po zapracovaní pripomienok opäť predloží do vlády.
Slovensko by malo podľa správy postupne zvyšovať výdavky na školstvo, aby do roku 2020 dosiahli šesť percent HDP. Do roku 2020 by mal priemerný plat učiteľa s vysokoškolským vzdelaním dosiahnuť najmenej 75 percent priemerného platu ostatných vysokoškolsky vzdelaných ľudí.
Správa obsahuje 22 systémových krokov pre ďalší rozvoj regionálneho školstva a 22 krokov pre rozvoj vysokého školstva. Podľa nej treba optimalizovať sieť škôl a školských zariadení. „Jedným z nástrojov na zvýšenie efektívnosti siete škôl, a tým aj získania zdrojov na zvyšovanie platov, je umožniť zvýšiť počet žiakov v triedach a získané zdroje využiť radšej na menší počet lepšie zaplatených učiteľov ako na veľký počet priemerne zaplatených učiteľov,“ konštatuje správa.

Čistá science fiction

Poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý chce, aby parlament požiadal vládu o predloženie konečnej verzie správy o stave školstva do 15. októbra. Mala by obsahovať zapracované pripomienky z verejnej diskusie a chce, aby v nej boli aj konkrétne záväzky tejto vlády do roku 2016.
Za čistú science fiction označil poslanec návrhy v správe o stave školstva, ktoré neobsahujú žiadne finančné vyčíslenie. Spomenul napríklad povinné škôlky pre štvorročné deti, kde absolútne chýba údaj, koľko by to stálo.
V správe je podľa neho veľa zaujímavých vecí, ale pokiaľ nie je vyčíslené, koľko by to stálo, tak je jasné, že nebola žiadna diskusia s ministerstvom financií.
Kritizoval hlavne to, že návrh je absolútne nezáväzný, keďže vláda ho len zobrala na vedomie. ,,Vláda sama tento dokument označila za dokument, ktorý je v podstate len zhrnutím, a takou ako keby informáciou nepodstatného charakteru pre parlament," dodal.
Za dva najväčšie problémy správy označil návrh na zavedenie spádovej školy a zmenu, podľa ktorej by mal riaditeľa školy menovať zriaďovateľ. Na verejnosť podľa neho pôsobí demoralizujúco, ak je svedkom mrhania peňazí. Spomenul, že na národné projekty rezortu ide dohromady asi 200 miliónov eur, kde sa podľa neho mrhajú peniaze napríklad len na nájmy priestorov.

Richard Vašečka z OĽaNO má pocit, že Čaplovičova správa je dobrý analytický materiál. ,,Ale chýba mu vízia a odvaha," dodal Vašečka, ktorý vystúpil za poslanecký klub OĽaNO. Ministra povzbudil k odvahe robiť rozhodnutia, ktoré ponesú aj politické riziko, ale pomôžu deťom a učiteľom.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM