Jakub Forgács Rôzne

Čarokrásne miesto, ktoré dokáže zregenerovať dušu: Počuli ste už o Podlavických výmoľoch? FOTO

Miestečko, ktoré by bola škoda nevidieť a ktoré vám doslova takpovediac dokáže dobiť baterky. Jar je už tu a vyraziť si do prírody, určite nie je na škodu. Zláka táto lokalita aj vás?

Ilustračný obrázok k článku Čarokrásne miesto, ktoré dokáže zregenerovať dušu: Počuli ste už o Podlavických výmoľoch? FOTO
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ak si vyrazíte na výlet hľadať Podlavické výmole, určite zažijete pekný deň. Ide totiž o zaujímavé miesto, ktoré mnohí ľudia vôbec nepoznajú. Nachádza sa pritom v našom kraji a to konkrétne v Banskej Bystrici blízko známej Rooseveltovej nemocnice. Neďaleko narazíte na Malú Kyncľovú dolinku a blízko nej objavíte chránenú lokalitu Podlavické výmole. Ak sa rozhodnete vykročiť chodníkom hore Malou Kyncľovou zistíte, že toto nádherné miesto vám doslova dokáže zregenerovať dušu.

S fotoaparátom sme sa na tajomné Podlavické výmole vybrali aj my. Iba pár minút od Rooseveltovej nemocnice sme sa dostali do lesa a miernym stúpaním sme po lesnej ceste prešli až k tabuli, ktorá informovala o Podlavických výmoľoch a 4. stupni ochrany v tejto lokalite. Toto územie je totiž charakteristické výskytom chránených druhov rastlín, napriek ohrozenosti územia antropogénnymi vplyvmi.

Po lesných cestičkách, v krásnom prostredí, sme postupne serpentínkami zišli do údolia, kde stojí turistický prístrešok so značkou Podlavické výmole a ďalej sme pokračovali smerom späť k nemocnici. Celý okruh sme zvládli asi za hodinu a pol v miernom tempe. Toto miesto si teraz môžete vychutnať aj vďaka našej foto a videogalérii a ak vás zaujalo, vybrať sa naň s rodinkou či priateľmi na malý výlet, ktorý môžete spojiť napríklad aj s opekačkou.

Každopádne, treba povedať, že kedysi Podlavické výmole vyzerali oveľa horšie, za čo vďačia aj svojmu pomenovaniu. Premenou lesa na pasienky a ich preťažovaním dobytkom po úpadku baníctva v 17. a 18. storočí vznikli v okolí Podlavíc spustnuté plochy, na ktorých vodná erózia odplavila pôdu a obnažila podložie, čím vytvorila system výmoľov. Až nákladným zalesňovaním na začiatku 20. storočia sa podarilo vzhľad tohto miest zmeniť. Teraz je názornou ukážkou úspešnej, aj keď náročnej revitalizácie spustnutej plochy.

Tajomné Podlavické výmole v OBRAZOCH
29
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM