Michaela Mozolányová Rôzne

Cez okno dovidela k Ťapákovcom: Rodný dom Timravy ale bezútešne chátra!

Kto by nepoznal jednu z najslávnejších literárnych rodín, Ťapákovcov. Ich charakteristické črty opísala jedna z najslávnejších slovesnkých spisovateliek B.S. Timrava. Pradoxom je, že z dvoch susediacich domov dnes nechátra obydlie lenivej rodiny ale práve dom spisovateľky. Obec nemá peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Cez okno dovidela k Ťapákovcom: Rodný dom Timravy ale bezútešne chátra!
Zdroj: TASR

Rodný dom Boženy Slančíkovej Timravy v Polichne potrebuje nevyhnutne rekonštrukciu. V budove evanjelickej fary je dnes Múzeum Boženy Slančíkovej Timravy a úradovňa cirkevného zboru. Obec však momentálne na opravu nemá peniaze.

Ako povedal starosta dediny Pavol Kyseľ, dodnes je z jedného z okien zachovaný výhľad na dom, v ktorom žila rodina, ktorá spisovateľku inšpirovala k opisu Ťapákovcov. Božena Slančíková Timrava sa narodila 2. októbra 1867 v rodine evanjelického farára. Hoci nežila v centre spoločenského a kultúrneho diania, stala sa národnou umelkyňou, uznávanou prozaičkou a dramatičkou.

Keby nebolo Timravy, o Polichne by vedel iba málokto

Evanjelická fara, kde sa narodila, má v súčasnosti 180 rokov a potrebuje nevyhnutne opravu. „Vďaka zbierke a menšej podpore od štátu sa nám pre tromi rokmi podarilo opraviť aspoň strechu. Urgentne by však bola potrebná oprava elektroinštalácií. Tiež omietky, hydroizolácie, potrebovali by sme vymeniť niektoré okná a vlastne všetko. Môžeme sa opäť pokúsiť o finančnú zbierku, ale tam je výsledok neistý. Nemôžeme vedieť, koľko vyzbierame a či vôbec niekto ešte prispeje. Potom máme ešte ďalšie možnosti. Funguje program Obnov si svoj dom, alebo sa možno nájde bohatý sponzor. Nezostáva nám iné, len hľadať. Keby nebolo Timravy, dnes by o Polichne vedel iba málokto," povedal Kyseľ.

Cez okno k Ťapákovcom

V budove evanjelickej fary je dnes Múzeum Boženy Slančíkovej Timravy a je tam aj úradovňa cirkevného zboru. Z okna spisovateľkinej izby je dodnes vidieť dom, v ktorom žila rodina, ktorá bola jej literárnou predlohou pre Ťapákovcov.

„V čase, keď Božena žila, ju v dedine nemali veľmi v obľube, lebo sa spoznávali v jej dielach. V skutočnosti sa Ťapákovci volali Vestegovci a volalo sa k nim do Vrapáňov. Spisovateľka sa na nich zamerala pre ich lenivosť a neduživosť. S tohto rodu pochádza aj môj prastarý otec. Ale už môj starý otec nebol vôbec dobrým príkladom Vestegovcov. Bol murárom a bol veľmi pracovitý. V takýchto uzatvorených regiónoch tie typické povahové črty určite pretrvávajú aj dodnes, ale na druhej strane aj dnes by sme na celom Slovensku našli viacero Ťapákovcov," dodal starosta

Foto: TASR

Múzeum B.S.Timravy v Polichne
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM