Správy

Chrípka udrela v plnej sile, najviac pacientov je v našom okrese

Kým v ostatných týždňoch zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica len mierne výkyvy ochorení, chrípka teraz udrela v plnej sile.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka udrela v plnej sile, najviac pacientov je v našom okrese
Zdroj: TASR

Celkom zaujímavú sínusoidu s poklesmi a vzostupmi má od začiatku tejto zimy výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ale aj chrípky (CHPO).

„Kým v ostatných týždňoch zaznamenávali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica len mierne výkyvy ARO i CHPO, druhý týždeň roku 2018 na základe analýzy hlásení 59 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 51 percent lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja musia konštatovať, že tieto ochorenia, hlavne však chrípka, udreli v plnej sile,“ uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Chorobnosť v prípade chrípky je vyše 140 prípadov na 100-tisíc obyvateľov tohto regiónu. Najvyššiu chorobnosť na ARO v Banskobystrickom kraji tentoraz hlásia okresy Zvolen (795), Lučenec (782), Revúca (632) a Rimavská Sobota (606).

Chorobnosť na chrípku je opätovne najvyššia v okrese Lučenec, Krupina a Žarnovica. Zvýšenie počtu chorých na ARO aj CHPO epidemiológovia očakávali a je v januári takmer bežné.

Ľudia sa po sviatkoch vracajú do práce a deti do škôl, navyše je vlhko bez výraznejších mrazov, čo vytvára vhodnejšie podmienky na šírenie vírusov.

Odborníci naďalej upozorňujú, že je potrebná zvýšená pozornosť preventívnym opatreniam – osobnej hygiene, dostatočnému telesnému pohybu, konzumácii zvýšeného množstvo ovocia, zeleniny, a rýb, ktoré sú významným zdrojom antioxidantov. Je potrebné tiež často, ale krátko vetrať byty, ako aj predškolské a školské zariadenia.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM