Jakub Forgács Správy

Chrípka v našom regióne rapídne naberá na sile: Toto zistenie odborníkov hovorí jasnou rečou!

Chrípka už opäť úraduje! S nadchádzajúcou zimou pribúda ochorení. Dôkazom sú aktuálne údaje epidemiológov, ktoré hovoria jasnou rečou. Vyčíňanie chrípky pocítili už aj žiaci jednej školy.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka v našom regióne rapídne naberá na sile: Toto zistenie odborníkov hovorí jasnou rečou!
Zdroj: TASR

„V 48. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 59 percent lekárov pre deti a dorast a 54 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj o 20,2 percenta viac chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) a až o 100 percent viac chorých na chrípku a chrípke podobných ochorení (CHPO),“ informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová, podľa ktorej sa tak napĺňajú predpovede epidemiológov, že chorobnosť na uvedené ochorenia bude stúpať. „V porovnaní s vlaňajškom je výskyt ARO aj CHPO na porovnateľnej úrovni,“ doplnila.

„Aktuálne je v hodnotenom kalendárnom týždni 6 155 chorých na akútne respiračné ochorenia čo reprezentuje chorobnosť takmer 1692 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 399 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 110 osôb na 100-tisíc obyvateľov,“ pokračovala Tolnayová.

Najvyšší počet chorých na ARO je podľa hovorkyne v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 745 prípadov, Banská Bystrica (721), Rimavská Sobota (695), Veľký Krtíš (548), pomerne vysoká chorobnosť je aj v okresoch Žarnovica, Zvolen a Žiar nad Hronom a Revúca. „Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) najviac postihli pacientov v okrese Lučenec, Veľký Krtíš, Detva a Žiar nad Hronom,“ doplnila.

„Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva ( 1873 chorých), žiakov základných škôl (1 481) a dôchodcov,“ uviedla so slovami, že v porovnaní so 47. kalendárnym týždňom zostal približne na rovnakej úrovni počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. „Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (99 prípadov), zápalmi stredného ucha (59) a v 65 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií – až 9 percent, je medzi adolescentmi,“ spomenula Tolnayová. „RÚVZ Zvolen hlási prerušenie vyučovacieho procesu z okresu Zvolen – od štvrtku do stredy je uzavretá Základná škola s materskou školou v Sielnici,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM