Stanislav Černák Kultúra

Chystá sa ďalší ročník detvianskych slávností: Prvé info o tom, na čo sa tešiť tento rok!

Človek sa ani nenazdá a letné mesiace sú už tu. Obľúbeným podujatím, ktoré každoročne navštevuje množstvo ľudí sú Folklórne slávnosti pod Poľanou. Prečítajte si prvé informácie o blížiacom sa festivale.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa ďalší ročník detvianskych slávností: Prvé info o tom, na čo sa tešiť tento rok!
Zdroj: TASR

Vyhľadávané podujatie slovenskej ľudovej kultúry, Folklórne slávnosti pod Poľanou, sa rozozvučia Detvou už o tri mesiace, 11. až 13. júla 2014 v Areáli prírodného amfiteátra.

Už 49. ročník

„Slávnosti v Detve patria medzi najvýznamnejšie kultúrne podujatia svojho druhu na Slovensku. Medzinárodný festival tradičnej ľudovej kultúry má tento rok svoj 49. ročník, jeho hlavným organizátorom je Mesto Detva,“ povedala pre Zvolen 24 referentka pre styk s verejnosťou na detvianskom mestskom úrade Zuzana Juhaniaková.

V programovej ponuke festivalu je 9 scénických programov na amfiteátri a približne tri desiatky sprievodných podujatí na rôznych miestach Detvy. Detvianske slávnosti navštevuje približne 50 tisíc domácich ale i zahraničných milovníkov ľudovej kultúry. Organizátori očakávajú vyše tisíc účinkujúcich.

Jarmok tradičných ľudových remesiel

„V nedeľnom programe v rámci Krajanskej nedele s tematikou svadby vystúpi v spoločnej choreografii okolo 250 účinkujúcich zo súborov zahraničných Slovákov. Jarmok tradičných ľudových remesiel ponúka výrobky remeselníkov, ktorí sú pokračovateľmi pôvodných slovenských výrobcov,“ doplnila Juhaniaková.

Ako uviedla Anna Ostrihoňová, odborná garantka festivalu, novým podujatím je Dolnozemský dvor. Predajcom i návštevníkom dvora poslúži humno, 5 domčekov replík ľudového umenia a 8 jarmočných stánkov. Návštevníci si budú môcť pochutnať aj na špecialitách tradičnej kuchyne Slovákov z Dolnej zeme.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM