Rôzne

Chystá sa zaujímavá novinka za státisíce €: Na juhu stredného Slovenska vznikne veľký orechový sad!

Výsadba veľkého sadu, ktorá si vyžiada tisícové investície by mala byť ukončená už v polovici tohto roka. Na rozlohe viac ako 200 hektárov sa plánuje vysadiť orech kráľovský.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa zaujímavá novinka za státisíce €: Na juhu stredného Slovenska vznikne veľký orechový sad!
Zdroj: TASR

Veľký orechový sad o rozlohe 242 hektárov vzniká v katastroch obcí Šiatorská Bukovinka a Nová Bašta v okrese Rimavská Sobota. Spravovať by ho malo výrobno-predajné združenie s vlastnou distribúciou.

Ako sa uvádza v správe pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie tzv. EIA, výsadba orecha kráľovského by mala byť ukončená v polovici tohto roka, s prvým zberom už v najbližších rokoch. Podľa správy je orech vysoko rentabilný a má málo škodcov.

Predpokladané náklady na prípravu pôdy a výsadbu sadu sú 824 561 eur. Náklady na oplotenie sú 128 800 eur a na strojové vybavenie 525 000 eur.

Dopyt po vlašských orechoch je neustály. Jeho produkcia vo svete sa pohybuje okolo 1,2 milióna ton. Najväčšie množstvo sa dopestuje v Ázii. Krajiny EÚ však nedokážu vyprodukovať dostatočné množstvo škrupinového ovocia ani pre seba a preto orechy dovážajú hlavne z USA.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM