Jakub Forgács Rôzne Správy

Chystáte sa navštíviť Lučenec? TÝCHTO 7 vecí by ste v Novohrade rozhodne mali okúsiť

Pri návšteve Lučenca a jeho okolia nuda rozhodne nehrozí. Vybrali sme pre vás niekoľko tipov na atraktívne zážitky. Kam sa vybrať na túru a čo zažiť?

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa navštíviť Lučenec? TÝCHTO 7 vecí by ste v Novohrade rozhodne mali okúsiť
6
Galéria
Zdroj: Boris Macko

Návštevníci Lučenca radi zavítajú na zaujímavé miesta v meste a okolí. Vybrali sme preto niekoľko zážitkov, ktoré rozhodne stoja za okúsenie.

Mestský park

Mestský park v Lučenci patrí k obľúbeným oddychovým miestam v meste a rozhodne stojí za návštevu. Láka aj v týchto dňoch, kedy je vyhľadávaným nielen Lučenčanmi. Cez park vedú turistické trasy aj cyklotrasy a na svoje si prídu aj tí najmenší na detskom ihrisku. Počas horúcich dní návštevníkov schladí prechádzka pri Tuhárskom potoku.

Tip redakcie: Poznáte glamping? Už aj na Slovensku môžete vymeniť skromné stanovanie za luxus pod hviezdami a z Lučenca to autom máte iba na skok. Viac sa dozviete TU.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: EASYFOTO TASR/Karin Ošvárthová

Synagóga

Neologickú synagógu v Lučenci postavili v rokoch 1924–1926 na mieste staršej schátranej synagógy a je dielom maďarského architekta Leopolda Baumhorna. Pri výzdobe 35,5 metra vysokej dvojpodlažnej budovy sa použili byzantsko-orientálne a secesné prvky. Počas druhej svetovej vojny bol jej interiér zničený a počas minulého režimu slúžila ako sklad.

Obnovená Synagóga je od svojho slávnostného otvorenia a sprístupnenia využívaná ako multikultúrny priestor. Návštevníkom je sprostredkovaný odborný výklad z histórie a rekonštrukcie stavby. Usporadúvajú sa tu rôzne kultúrne a spoločenské podujatia ako napr. koncerty klasickej, ale aj modernej hudby, umelecké výstavy, besedy, tanečné podujatia, plesy, školské akadémie, kongresy, odborné školenia a semináre. Za rekonštrukciu Synagógy boli Mestu Lučenec a ostatným spolupracovníkom udelené viaceré ceny :

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: BBSK

Fiľakovský hrad

Hrad sa nachádza na vrchole skaly takmer v centre Fiľakova. Prvá písomná zmienka o hrade je z 13. storočia, kde sa píše, že Fiľakovský hrad odolal Tatárskym nájazdom. Počas stáročí hrad niekoľkokrát zmenil majiteľov. V 16. storočí hrad dobyli turecké vojská a takmer 40 rokov odtiaľto vládli nad okolitou krajinou. Cisárske vojská neskôr hrad dobyli od Turkov späť ale obdobie mieru netrvalo dlho. Hrad bol viackrát obliehaný a dobýjaný počas protihabsburgských povstaní až nakoniec v 17. storočí, počas dobýjania Imrichom Tökölim, hrad vyhorel a stala sa z neho ruina.

Dnes sídli na Fiľakovskom hrade Hradné múzeum s expozíciami o histórii hradu a jeho okolia. Vystavené sú tu vzácne stredoveké hradné nálezy a predmety z obdobia 39-ročnej tureckej okupácie Fiľakova. Súčasťou expozície sú aj hodnotné exponáty z najvýznamnejších archeologických lokalít v okolí Fiľakova.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Mesto Fiľakovo

Ďalšie aktuálne správy

Hrad Šomoška

Zaujímavým tipom na výlet v regióne je aj Hrad Šomoška. Na hrad vedie zo záchytného parkoviska 1,6 kilometra dlhý náučný chodník s ôsmimi zastávkami. Hrad Šomoška pochádza z konca 13., prípadne začiatku 14. storočia. Medzi jeho vlastníkov patril i Matúš Čák Trenčiansky, neskôr, v 16. storočí, bol jednou z protitureckých pevností. Osmanským vojskám sa však neubránil a v ich moci zostal 23 rokov. Osudným sa mu nakoniec stali stavovské nepokoje, po porážke povstania Františka II. Rákocziho ho cisárske vojská sčasti zbúrali a odvtedy chátral. V 70. rokoch minulého storočia bol čiastočne zrekonštruovaný a konzervovaný.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: TASR/Michal Svítok

Kamenný vodopád

Pod Hradm Šomoška sa nachádza takzvaný Kamenný vodopád, tvorený stuhnutými čadičovými stĺpmi. Kamenný vodopád je oderodovaný prírodný výtvor vo svahu kopca, ktorý pôvodne vznikol pred asi štyrmi miliónmi rokov (pliocén) z bazaltovej lávy, ktorá stuhla v prívodnom kánále bývalej sopky pod zemským povrchom. Päť až šesťboká stĺpcová odlučnosť horniny bola spôsobená pomalým chladnutím lávy a je zvlášť typická pre bazalt. V ohnutej forme, v ktorej sa vyskytuje v Šomoške, sa radí medzi európske unikáty. Bazaltové stĺpy boli odkryté pri ťažbe suroviny na výstavbu hradu.

Neďaleko je situované aj Kamenné more – veľká kamenná plocha vytvorená zo zvetraného čadiča. V blízkosti Šomošky je tiež bývalý kameňolom Mačacia.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Splav Ipľa

Ak si chcete spestriť svoj voľný čas a hľadáte nové zážitky, vyskúšať môžete splav rieky Ipeľ na dvoj alebo trojmiestnych kanoe alebo aj na paddleboardoch. Splav je vhodný aj pre začiatočníkov, kamarátov, rodiny s deťmi, ale aj na firemné akcie a teambuildingy. Splav začína v obci Holiša, kde sa nachádza lodenica, súčasťou ktorej je zázemie pre splav, bufet, sklad športového vybavenia a prezliekáreň. Po rýchlom preškolení a prevzatí športového vybavenia nasadnete na kanoe a plavíte sa prírodou priamo v chránenom vtáčom území Poiplie. Splav končí v lodenici Kalonda. Celý splav od Holiše po Kalondu v dĺžke 10 km trvá približne tri hodiny. Pre začiatočníkov, ktorí nenájdu odhodlanie na splav celého úseku, je vhodnejší spodný úsek Ipľa na pokojnej vode pri Kalonde, kde si môžete požičať kanoe, paddleboardy a novinku, čln s elektropohonom pre ôsmich ľudí.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: TASR

Tatárske pivnice

Zaujímavou pamiatkou dediny Ľuboreč v Lučeneckom okrese sú tatárske pivnice, ktorých pôvod je však podľa starostu Marcela Šupicu opradený tajomstvom, pretože nevedno, či slúžili obyvateľom ako úkryt počas tatárskeho vpádu v 13. storočí alebo až v čase tureckých nájazdov o niekoľko storočí neskôr. „Zachovali sa dve takéto pivnice a dostať sa k nim dá ľahko, keďže sú na modrej turistickej značke, ktorá smeruje na vrch Lysec. Ten je zalesnený, ale pod ním, v lokalite Lysina, plánujeme vybudovať rozhľadňu,“ prezradil starosta.

Tip redakcie: Spoznajte Slovensko z výšky! Rozhľadne vo vašom okolí nájdete jednoducho vďaka tejto NOVINKE!

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: TASR/Branislav Caban

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Lučenca

V OBRAZOCH: Tieto zaujímavosti by ste v Lučenci a okolí rozhodne mali zažiť
6
Galéria
Zdroj: Mesto Fiľakovo
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM