Marcel Páleš Rôzne

Dajte si pozor a stavte na prevenciu: Respiračné ochorenia v našom kraji výrazne stúpli

Výrazný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a mierny ústup chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) - aj tak možno charakterizovať situáciu v chorobnosti v 38. kalendárnom týždni v Banskobystrickom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Dajte si pozor a stavte na prevenciu: Respiračné ochorenia v našom kraji výrazne stúpli
Zdroj: TASR

O aktuálnej situácii informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Primerane ročnému obdobiu

Podľa analýzy hlásení 55 percent lekárov pre deti a dorast a 45 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých výskyt ARO stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 50 percent a výskyt CHPO klesol o pätinu. Napriek týmto štatistikám možno situáciu považovať za primeranú ročnému obdobiu, ako aj dlhoročnému priemeru, dodala hovorkyňa. Epidemiológovia upozorňujú, že chorobnosť podľa dlhodobých štatistík bude zrejme rásť, preto je ideálny čas na venovanie sa prevencii.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je chorobnosť na ARO vyššia len o 7,7 percenta a výskyt CHPO je nižší o 32 percent. Na ARO je v absolútnych číslach chorých takmer 4000 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému RÚVZ zahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to prepočítanú chorobnosť takmer 1224 osôb na 100 000 obyvateľov. Počet chorých na chrípku je aktuálne 172, čo je chorobnosť 54 osôb na 100 000 obyvateľov.

Chorí najmä žiaci základných škôl

V 38. kalendárnom týždni v porovnaní s minulým týždňom len mierne stúpol (z 1,5 na 2,1 percenta) počet komplikácií zo zápalových ochorení horných dýchacích ciest, ako aj chrípky. Najviac skomplikovaných prípadov je vo vekovej skupine seniorov – až 10,5 percenta, len o niečo menej medzi ľuďmi v produktívnom veku od 20 do 59 rokov. Ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Lučenec, Žiar nad Hronom, Rimavská Sobota, Brezno a Revúca, ale aj v okresoch Banská Bystrica a Žarnovica. V prípade CHPO je najviac pacientov v okresoch Lučenec, Banská Štiavnica a Žarnovica. Chorí sú predovšetkým žiaci základných škôl, ekonomicky činné obyvateľstvo a najmenšie deti do piatich rokov. Pomerne nízky počet chorých je medzi seniormi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM